Cruz ukončil prezidentskú kampaň, Trump má voľnú cestu k nominácii

Číslo dva v maratóne amerických republikánskych primárok Ted Cruz oznámil v noci na stredu v priamom televíznom prenose po jasnej porážke v Indiane ukončenie svojej kampane.

04.05.2016 07:19 , aktualizované: 09:08
debata (25)

Znamená to, že miliardár Donald Trump sa s najväčšou pravdepodobnosťou stane kandidátom strany na prezidenta.

„Hovoril som, že budem pokračovať, kým budem vidieť schodnú cestu k víťazstvu. Dnes večer však musím s ľútosťou povedať, že táto cesta sa zdá byť zahataná,“ povedal Cruz pred svojimi priaznivcami.

Cruz v predchádzajúcich dňoch viedol pomerne agresívnu kampaň v Indiane, no ani to nestačilo na víťazstvo v tomto stredozápadnom štá­te.

Trump musí teraz získať ešte približne 200 delegátov v zostávajúcich primárkach, avšak po víťazstve v Indiane, kde zobral najmenej 45 delegátov z 57, bolo pre Cruza už prakticky nemožné prekaziť mu jeho suverénne ťaženie, uviedla agentúra AP.

Trump: Cruz bol čertovsky dobrý súper

Demokratka Hillary Clintonová by bola „veľmi slabou prezidentkou“. Vyhlásil to v noci na stredu pravdepodobný budúci prezidentský kandidát Republikánskej strany Donald Trump.

Trumpovo vystúpenie pred priaznivcami po víťazstve v primárkach v Indiane sa nieslo v badateľne vážnejšom tóne než na predvolebných mítingoch v predchádzajúcich dňoch, poznamenala agentúra AP. Ukončenie volebnej kampane zo strany hlavného rivala Teda Cruza označil Trump ako „odvážnu vec“ v záujme vytvorenia jednoty v strane pred prezidentskými voľbami.

O samotnom Cruzovi povedal, že to bol „čertovsky dobrý súper“. Dodal, že si nie je istý, či ho Cruz má rád alebo nie, avšak je si istý, že tohto „bystrého a tvrdého chlapíka čaká úžasná budúcnosť“.

Newyorský miliardár potom zvrtol reč na Clintonovú, ktorá sa črtá ako jeho pravdepodobná súperka v novembrových prezidentských voľbách. Obvinil ju, že chce zatvoriť bane v USA, kým on baníkom pomôže mať znova prácu.

Sanders zvíťazil v Indiane, Clintonová má však k nominácii bližšie

Utorkové demokratické primárky v americkom štáte Indiana vyhral vermontský senátor Bernie Sanders. Vyplýva to zo zverejnených odhadov televízie CNN.

V čase, keď bolo v Indiane spočítaných 72 percent hlasov, Bernie Sanders získal 52,9 percenta hlasov, kým líderka celkového poradia Hillary Clintonová mala na konte 47,1 percenta hlasov.

Výsledok v Indiane však toho veľa nezmení v celkovom súčte, keďže demokrati prideľujú delegátov v jednotlivých štátoch podľa pomerného volebného systému. Pred súbojom v Indiane mala Clintonová zaistených 91 percent z celkového počtu delegátov potrebného na získanie demokratickej prezidentskej nominácie.

Skóre v Indiane naznačovalo, že Clintonová bude mať po tejto etape primárok 2 208 delegátov, pričom na nomináciu je potrebných 2 383. Bernie Sanders mal v tých istých chvíľach podľa prepočtov CNN iba 1 439 delegátov.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #americké prezidentské voľby #Ted Cruz