Maďarsko: Referendum o utečeneckých kvótach bude najskôr na jeseň

Maďarské referendum o povinnom prerozdeľovaní utečencov sa môže uskutočniť najskôr v septembri, prípadne v októbri. Uviedol to v stredu štátny tajomník kabinetu úradu predsedu vlády Bence Tuzson.

04.05.2016 10:10
debata (4)

Štátny tajomník v rozhovore pre verejnoprávny televízny kanál M1 zdôraznil, že isté termíny súvisiace s plánovaným referendom sú určené zákonom. Rozhodnutie parlamentu o plebiscite bude ešte možné napadnúť na ústavnom súde, a preto je pravdepodobné, že ľudové hlasovanie bude až na jeseň.

„Nepochybujeme o tom, že ľavica túto iniciatívu napadne,“ dodal Tuzson s poznámkou, že o referende môže následne rozhodnúť prezident János Áder.

Maďarský najvyšší súd v utorok odmietol odvolania proti príslušnému rozhodnutiu Národnej volebnej komisie (NVB) o otázke referenda. V súvislosti s rozhodnutím NVB, ktorým bola potvrdená referendová otázka, dostal najvyšší súd štyri podnety požadujúce preskúmanie zákonnosti postupu komisie. Iniciatívu vypísať ľudové hlasovanie oznámil 24. februára maďarský premiér Viktor Orbán.

„Ste za to, aby Európska únia aj bez súhlasu maďarského parlamentu mohla stanoviť povinné presídlenie nemaďarských občanov do Maďarska?“ – znie otázka referenda, ktorá utorňajším verdiktom najvyššieho súdu nadobudla právoplatnosť.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #utečenci #referendum #povinné kvóty #prerozdelenie utečencov