USA a Rusko sa dohodli na prímerí pre sýrske mesto Halab

Spojené štáty a Rusko sa dohodli na rozšírení prímeria na severosyrské mesto Halab. Oznámilo to ministerstvo zahraničných vecí USA.

04.05.2016 21:53
debata (18)

Rusko správu zatiaľ oficiálne nepotvrdilo. Osobitný splnomocnenec OSN Staffan de Mistura v stredu v Berlíne pred americkým oznámením varoval, že by sa k tureckej hranici mohlo vydať až 400 000 utečencov, ak by sa pre Halab prímerie vyjednať nepodarilo.

Podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničia sa USA a Rusko na prímerie dohodli už v utorok a platiť začalo o 00:01 damašského času (utorok 23:01 SELČ). Vzťahuje sa nielen na mesto Halab, ale na celú rovnomennú provinciu. „Od tej doby sme mohli vidieť všeobecný úbytok násilia v týchto oblastiach, hoci z niektorých miest sú stále hlásené boje,“ informoval hovorca ministerstva Mark C. Toner.

„Spoliehame sa na Rusko, že ako spolupredsednícka krajina medzinárodnej podpornej skupiny pre Sýriu vyvinie tlak na Asadov režim a USA sa postarajú o opozíciu,“ stojí vo vyhlásení americkej diplomacie.

De Mistura po rokovaní v Berlíne povedal, že bez prímeria sa vydá z Halabu do bezpečia pred boji až 400 000 ľudí. „Alternatívou (úspešnej dohody o prímerí) je katastrofické riešenie, pretože môžeme mať 400 000 ľudí, ktorí zamieria k tureckej hranici,“ povedal de Mistura.

Účastníkom berlínskeho rokovania bol tiež zástupca sýrskej opozície Rijád Hidžáb a ministri zahraničia Francúzska a Nemecka Jean-Marc Ayrault a Frank-Walter Steinmeier. Zhodli sa na tom, že dosiahnutie prímeria v Halabe je pre obnovu sýrskych mierových rozhovorov zásadnou podmienkou. Hidžáb vyhlásil, že mierové rokovania o Sýrii uviazli na mŕtvom bode, preto treba nový prístup, ktorý prinesie jasný harmonogram odovzdania moci bez prezidenta Bašára Asada na čele.

Ayrault obvinil Asada z porušenia prímeria v Halabe a navrhol zvolať na pondelok do Francúzska medzinárodnú schôdzku, ktorá by sa situáciou v blízkovýchodnej krajine zaoberala. „To, čo sa deje v Halabe, je tragédia, ktorá si žiada intenzívnejšiu odozvu,“ povedal Ayrault. Režim v Damasku za to podľa neho nesie plnú zodpovednosť. Šéf francúzskej diplomacie navrhuje usporiadať 9. mája rokovanie, ktorého by sa zúčastnila desiatka krajín podieľajúcich sa na mierových rozhovoroch, a to vrátane arabských štátov. „Je nutné urobiť všetko, aby sme sa dostali späť k prímeriu,“ povedal Ayrault.

Steinmeier, ktorý stredajšie rokovania hostil, povedal, že k upokojeniu situácie v Sýrii je nevyhnutné vyvinúť všetko úsilie. Upozornil tiež, že je jasné, že kríza v krajine nemá vojenské riešenie.

Hidžáb povedal, že opozícia je nespokojná so súčasným stavom rozhovorov. Povedal tiež, že Sýria potrebuje všeobecné prímerie, a nie len pokoj zbraní vo vybraných oblastiach. Nutný je podľa neho tiež nový postup, pretože ten súčasný nefunguje.

De Mistura usporiadal tento rok tri kolá mierových rokovaní, ktoré ale nepriniesli riešenie sýrskej krízy. Pre pokračovanie týchto rozhovorov sa teraz považuje za nevyhnutné dosiahnuť prímerie. „Myslím, že všetci vedia, že nie je možné vrátiť sa k politickým rokovaniam v Ženeve, pokiaľ nebude v Halabe a okolí dodržiavané prímerie,“ povedal Steinmeier.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #vojna v Sýrii