Väčšina Nemcov má negatívny postoj k dohode TTIP

Väčšina Nemcov sa stavia negatívne k pripravovanej dohode o voľnom obchode medzi Európskou úniou a Spojenými štátmi. Obávajú sa predovšetkým toho, že dohoda zvaná Transatlantické obchodné a investičné partnerstvo (TTIP) oslabí spotrebiteľské štandardy v Nemecku. Ukázal to prieskum spoločnosti Infratest DIMAP, ktorého výsledky vo štvrtok zverejnila televízia ARD.

05.05.2016 11:28
debata (12)

V prieskume 70 percent opýtaných uviedlo, že TTIP prinesie Nemecku prevažne nevýhody. Postoj verejnosti k dohode sa v posledných rokoch citeľne zhoršil, aj keď boli Nemci k obchodnému partnerstvu s USA skeptickí vždy. Ešte pred dvoma rokmi negatíva u prevažovali pre 55 percent obyvateľov.

Štyria z piatich Nemcov sa domnievajú, že sa v prípade prijatia TTIP zhorší v krajine ochrana spotrebiteľa. Nemci sa stavajú kriticky aj k tomu, že sú rokovania o dohode uzavreté, vadí to 83 percentám populácie.

Hoci Nemci vidia v dohode predovšetkým negatíva, pripúšťajú, že by mohla znamenať prínos pre ich firmy. O tom, že na TTIP nemecké podniky výrazne zarobia, je presvedčených 41 percent opýtaných. Prieskum sa uskutočnil v čase, keď hnutie Greenpeace zverejnilo tajné dokumenty z rokovaní o podobe TTIP. Z dokumentov podľa médií vyplýva, že USA stavia Európsku úniu pod tlak.

Washington napríklad hrozí, že zablokuje exportné úľavy pre európsky automobilový priemysel. Chce tak prinútiť EÚ k väčšiemu odberu amerických poľnohospodárskych produktov. USA podľa nemeckých novinárov tiež namietajú európske princípy ochrany spotrebiteľov, ktoré teraz obyvateľov EÚ chránia pred geneticky modifikovanými potravinami či mäsom s rastovými hormónmi.

Nemecká vláda sa naďalej usiluje o uzavretie dohody a trvá na tom, že pravidlá pre predaj geneticky upravených potravín sa v EÚ nezmenia. Zároveň zdôrazňuje, že dohoda otvorí nové obchodné príležitosti predovšetkým stredným podnikom, čo by mohlo viesť k vzniku nových pracovných miest v Nemecku.

Vyjednávači v Európe a vo Washingtone sa usilujú o dokončenie kľúčových častí dohody do konca tohto roka. S príchodom nového amerického prezidenta v januári 2017 a predvolebnými kampaňami v mnohých európskych krajinách by sa už tak zložité rokovania mohli v budúcnosti ešte viac skomplikovať.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #Nemecko #TTIP #negatíva