Trump začal hľadať sponzorov na financovanie boja s Clintonovou

Donald Trump, povzbudený sériou víťazstiev v nominačnom boji o prezidentský úrad, urobil prvé kroky na zabezpečenie financií na rozhodujúcu etapu kampane, v ktorej sa pravdepodobne stretne s Hillary Clintonovou. Trump podľa agentúry AP hľadá cesty k zmiereniu sa špičkami Republikánskej strany a hlavne s veľkými a tradičnými straníckymi sponzormi.

06.05.2016 08:17
debata (12)

Trump vo štvrtok vymenoval Stevena Mnuchina, šéfa veľkej investičnej skupiny Dune Capital, finančným riaditeľom svojej kampane. Jeho hlavnou úlohou bude zabezpečiť dostatočný finančný tok vo volebnom boji, ktorý 8. novembra vyvrcholí celoštátnym hlasovaním. Vedenie Trumpovej kampane sa má stretnúť so špičkami republikánov, aby dohodli spoluprácu pri zhromažďovaní finančných príspevkov.

Miliardár Trump si doteraz kampaň financoval väčšinou z vlastných prostriedkov. Podľa AP je mu však jasné, že na zabezpečenie stovky miliónov dolárov na polročný súboj s Clintonovou by musel bez pomoci sponzorov časť svojho majetku predať. Dal už najavo, že na niečo podobné veľmi nemá chuť.

Trump síce sľúbil, že do kampane investuje „podstatnú sumu peňazí“, ale zároveň sa bude usilovať o príspevky darcov. Jeho pravdepodobná súperka si v hromadení volebných fondov vedie mimoriadne zdatne.

„Hnuteľný sponzori však musia mať istotu, že Trump bude serióznym kandidátom a nepodvedie ich,“ povedal AP republikánsky funkcionár Charlie Spies. Obracať sa k cudzím ľuďom so žiadosťou o finančnú podporu je navyše pre Turmpa nezvyčajná novinka. V doterajšej kampani zhromaždil touto cestou len asi 12 miliónov dolárov, a to po malých čiastkach od radových Američanov cez internet.

Clintonová zatiaľ získala 187 miliónov dolárov a do zhromažďovania peňazí sa pustila už vlani v novembri. Väčšinu mája napríklad venuje oslovovaním darcov, za ktorými cestuje do Michiganu, Kalifornie alebo Texasu. Trump vo svojom itinerári podľa AP žiadnu takúto cestu nemá.

Clintonová dokonca založila nový fond nazvaný „Zastavte Trumpa“, ktorého cieľom je znemožniť kontroverznému republikánskemu kandidátovi dostať sa do Bieleho domu. Cieľom fondu je „znemožniť Trumpovi, aby zneužil prezidentskú moc na deportáciu prisťahovalcov, zákaz vstupu moslimov do krajiny alebo trestanie žien za interrupcie“.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Hillary Clinton #Donald Trump