Voľby do škótskeho parlamentu vyhrala SNP, väčšinu nezískala

Škótska národná strana (SNP) premiérky Nicoly Sturgeonovej zvíťazila vo štvrtkových voľbách do škótskeho parlamentu. SNP, ktorá v predminulom referende podporovala nezávislosť Škótska, tak povedie už tretiu po sebe idúcu škótsku vládu. Konečné výsledky priniesol spravodajský web britskej BBC. Labouristi, ktorí v minulosti škótskej politike dominovali, utrpeli porážku a skončili až na treťom mieste za konzervatívcami.

06.05.2016 09:10 , aktualizované: 11:05
Británia, Škotsko, Nicola Sturgeon, SNP, Foto: ,
Prvá škótska ministerka a líderka Škótskej národnej strany Nicola Sturgeon máva svojim podporovateľom.
debata

V 129-člennom škótskom parlamente obsadí SNP 63 kresiel. Oproti súčasnému stavu tak prišla o šesť kresiel, no napriek tomu prvá škótska ministerka Sturgeonová víťazstvo označila za „historické“. Aby mohla SNP zostaviť väčšinovú vládu, bude musieť do koalície prizvať ďalšiu stranu. Podľa analytikov to budú pravdepodobne Zelení.

Na druhom mieste vo voľbách skončili so ziskom 31 kresiel konzervatívci britského premiéra Davida Camerona. Až na tretie miesto tak odsunuli labouristov, ktorí viedli od roku 1999 do roku 2007 štyri škótske vlády. Ľavicová strana predsedu Jeremyho Corbyna získala 24 kresiel. Do škótskeho parlamentu sa dostali ešte Zelení (6 kresiel) a Liberálni demokrati (5 kresiel).

Neúspech labouristov signalizovali už pred voľbami prieskumy verejnej mienky, v ktorých za vládnymi konzervatívcami zaostávali zhruba o päť percentuálnych bodov. Predpokladalo sa, že by sa to mohlo v Anglicku prejaviť stratou až 150 miestnych labouristických poslancov.

Britskí voliči vo štvrtok rozhodovali o zložení rád v mestách a grófstvach v Anglicku a volili tiež parlament v Škótsku a regionálne rady Walesu a Severného Írska. Hlasovanie je považované za najväčší test nálad voličov pred nasledujúcimi parlamentnými voľbami, ktoré sú naplánované na rok 2020.

S najväčším napätím sa očakávajú výsledky boja o kreslo londýnskeho starostu. Či sa ním stane favorit predvolebných prieskumov, moslim pakistanského pôvodu Sadiq Khan z Labouristickej strany, alebo jeho konzervatívny rival Zac Goldsmith, bude zrejmé až v piatok večer.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #labouristi #Škótsko