V Aleppe vládne krehké ticho

Islamskí radikáli v sýrskom Aleppe (Halabe), na ktorých sa nevzťahuje všeobecné zastavenie paľby, sa takticky "zmiešali" s príslušníkmi tzv. umiernenej opozície, ktorá súhlasila s prímerím v meste. Teroristi sa tak skrývajú pred útokmi vládnych jednotiek, čo kritizuje Moskva, ale Washington s tým nesúhlasí. Od roku 2012 kontrolujú jednotlivé štvrte mesta islamskí radikáli, tzv. umiernená opozícia a vládne jednotky.

06.05.2016 11:00
Mideast Syria Foto:
Obyvatelia mesta Aleppo sa počas prímeria len pomaly osmeľujú opustiť svoj úkryt, aby videli spúšť, ktorú zanechalo najnovšie niekoľkodňové ostreľovanie.
debata (4)

„Aleppo, rovnako ako aj ďalšie sýrske mestá sa dnes podobajú na Stalingrad,“ cituje prezidenta Bašára Asada agentúra SANA. Od polnoci na štvrtok však v meste panuje ticho. Dohodli sa na tom USA aj Rusko, ktoré vyvinuli tlak na znepriatelené sily.

„Výzvy, aby sa prímerie platné od víkendu v Damasku a jeho okolí a v provincii Latákija vzťahovalo aj na Aleppo, umocnili správy o stúpajúcom počte civilných obetí bojov o rozdelené mesto. Počet ľudí, ktorí prišli v Aleppe o život od vypuknutia ozbrojených zrážok 22. apríla, sa blíži k 300,“ informovala agentúra DPA. Prímerie sa podľa agentúr počas štvrtka dodržiavalo. Jedinou výnimkou, ako informovala agentúra TASS, bol raketový útok na tri, prevažne kresťanmi obývané štvrte, ktorý uskutočnila zatiaľ neidentifikovaná opozičná skupina.

„Vždy chceme dúfať v to najlepšie – to je to, čo chce aj ruská strana a predpokladáme, že to chcú aj naši americkí kolegovia,“ cituje agentúra RIA Novosti Dmitrija Peskova, hovorcu Kremľa. Ako však upozornil, krehkým robí súčasné prímerie práve skutočnosť, že sa v meste „zmiešali teroristi s príslušníkmi opozície“.

Napriek opatrnému optimizmu Moskvy vo Washingtone už pripisujú dosiahnutie pokoja zbraní prezidentovi USA Barackovi Obamovi.

Allepo (arabsky Halab)

Mesto Allepo súperí s Damaskom o titul najstaršieho obývaného mesta na svete. Do občianskej vojny bolo Allepo, vzdialené od hranice s Tureckom asi 40 kilometrov, druhým najväčším mestom Sýrie s viac ako 3 miliónmi obyvateľov. Bývalo obchodnou metropolou Sýrie. V súčasnosti je však zničené dlhými bojmi a intenzívnym ostreľovaním a rozdelené na dve časti: západ obsadili vládne sily, zatiaľ čo východnú časť kontroluje tzv. umiernená opozícia a islamskí radikáli.

„Prezident Obama mal v posledných troch, štyroch mesiacoch množstvo príležitostí povedať veľmi jasne prezidentovi Putinovi, že musí presvedčiť Asadov režim, aby dodržiaval záväzky vyplývajúce z povinností v rámci ukončenia vojnového stavu a aby sa konštruktívne zapojil do politických rokovaní pod vedením OSN,“ cituje internetový portál Vzgľad zo štvrtkového vyjadrenia Josha Ernesta, hovorcu Bieleho domu. Podľa neho „našťastie prezidentovi Obamovi sa podarilo presvedčiť prezidenta Putina zasiahnuť, a tak počas niekoľkých týždňov sme už svedkami úspešnej realizácie zastavenia vojnových akcií“. A to vraj napriek tomu, že niektorí boli v tomto smere naladení skepticky. „Prezident Putin to už raz urobil a musel to urobiť aj teraz,“ vyhlásil predstaviteľ americkej administratívy.

K ruským výhradám ohľadne „zmiešania“ sa islamských radikálov s príslušníkmi tzv. umiernenej opozície sa vyjadril aj denník The New York Times.

„Koreňom problému je skutočnosť, že ozbrojenci zo sýrskeho Frontu An Nusra, odnože Al-Kajdá, sa rozptýlili medzi príslušníkmi sýrskej opozície, ktorá súhlasila s prímerím,“ potvrdzuje denník s tým, že podľa Rusov sa na nich prímerie nevzťahuje a treba pokračovať v boji proti nim. USA s tým však nesúhlasia a iba žiadajú povstalcov, aby sa držali od radikálov čo najďalej. Niektorí však už od začiatku tvrdia, že je to nesplniteľná úloha.

„Na poli boja sa nedištancovali od Frontu An Nusra,“ kriticky zhodnotil postoj tzv. umiernenej sýrskej opozície a jej stúpencov Vitalij Čurkin, stály predstaviteľ Ruska v Bezpečnostnej rade OSN. Jeffrey Feltman, zástupca generálneho tajomníka OSN pre politické otázky, a šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov v spoločnom vyhlásení dokonca tvrdia, že je to práve Front An Nusra, ktorý bráni dodržiavaniu prímeria.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Halab #Aleppo