Pápež si prevzal prestížnu cenu Karola Veľkého

Pápež František si vo Vatikáne prevzal cenu Karola Veľkého, jedno z najprestížnejších európskych ocenení, ktoré v minulosti získal napríklad aj bývalý český a československý prezident Václav Havel. František, ktorý bol ocenený za nádej a povzbudenie, ktoré prináša Európanom, vyzval Európu k návratu k ideálom zakladateľov jednotného kontinentu.

06.05.2016 10:46 , aktualizované: 13:51
Pápež, František, Merkelová Foto: ,
Pri príležitosti udelenia prestížnej ceny sa s pápežom stretla aj nemecká kancelárka Angela Merkelová.
debata (9)

Slávnostnému aktu v Apoštolskom paláci prizerali poprední európski politici, okrem iného nemecká kancelárka Angela Merkelová, španielsky kráľ Felipe VI., Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker či predseda Európskej rady Donald Tusk.

František si cenu mimoriadne prevzal vo svojom domovskom meste, hoci tradične si ju laureáti preberajú počas ceremoniálu v Aachene na západe Nemecka. Nadácia, ktorá cenu udeľuje, o laureátovi rozhodla už vlani v decembri. V odôvodnení vtedy uviedla, že pápeža oceňuje aj za to, že Európanom prináša posolstvo nádeje a povzbudenie a je pre nich „hlasom svedomia“, ktorý im pripomína povinnosť snažiť sa o mier, slobodu, právo, demokraciu a solidaritu.

Slávnostná ceremónia sa začala už dopoludnia slávnostnou omšou, ktorú vo vatikánskej Bazilike svätého Petra slúžil nemecký kardinál Walter Kasper. Následne pápež prijal Merkelovú, Junckera, Tuska a tiež predsedu Európskeho parlamentu a vlaňajšieho laureáta ceny Martina Schulza.

Akt slávnostného odovzdania sa uskutočnil v Kráľovskej sieni Apoštolského paláca, ktorý je oficiálnym sídlom hlavy katolíckej cirkvi. Primátor mesta Aaachen Marcel Philipp ocenil Františka za jeho významnú úlohu pri riešení krízy, ktorej Európa čelí. Dodal, že pápež sa pozerá na Európu náhľadom južnej pologule, takže celkom jasne vidí jej problémy a ťažkosti. Philipp dodal, že Európa trpí eróziou kultúrnych a morálnych základov. Schulz vyhlásil, že pápež si cenu zaslúži, lebo nám všetkým pripomína skutočné európske hodnoty. Šéf Európskeho parlamentu tiež povedal, že nastal čas za Európsku úniu bojovať a že František sa vďaka svojmu posolstvu stal majákom hodnôt.

František v ďakovnom prejave vyhlásil, že dúfa, že Európa nájde novú energiu, aby čelila svojim problémom. „Zanechajme oslavných gest a využime túto príležitosť vo vieru v nové podnety a odvahu tohto milovaného kontinentu,“ povedal pápež. Vyzval tiež, aby Európania mali na pamäti myšlienky a ideály otcov zakladateľov jednotnej Európy.

„Mali odvahu nielen o ideáloch Európy snívať, ale odvážili sa zmeniť aj usporiadanie, ktoré splodil násilie a ničenie,“ povedal František. Dodal, že plány a vízie zakladateľov stavať mosty a boriť múry sú dnes naliehavejšie než inokedy. Pripomenul tiež, že zakladatelia Európy by sa neuspokojili s kozmetickými úpravami, nejasnými kompromismi, ale naopak by sa odvážili k položeniu nových a hlbokých základov.

Medzinárodná cena Karola Veľkého sa udeľuje od roku 1950 za mimoriadne zásluhy o európske zjednotenie. Medzi jej držiteľov patrí aj Václav Havel, ktorému ju udelili v roku 1991. V minulosti ocenenie dostali napríklad aj francúzsky prezident François Mitterrand spoločne s nemeckým kancelárom Helmutom Kohlom, americký prezident Bill Clinton či nemecká kancelárka Angela Merkelová. Vlani cenu získal predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz.

Vizitka pápeža Františka (79):

  • Pápež František bol do čela katolíckej cirkvi zvolený 13. marca 2013, inauguračnú omšu odslúžil o šesť dní neskôr. Voľba argentínskeho jezuitu Jorgeho Maria Bergoglia, ako znie pápežovo civilné meno, bola prekvapivá a v niekoľkých smeroch historická. Stal sa prvým pápežom z amerického kontinentu, prvým jezuitom na čele cirkvi a prvým pápežom s menom František. Neeurópskeho pápeža mala Cirkev naposledy v ôsmom storočí. Meno František prijal na počesť Františka z Assisi.
  • Pápež František borí mnohé tabu a jeho nástupom do funkcie sa vo Vatikáne začala nová éra. Pokorným a spontánnym správaním sa snaží obnoviť dôveru v rímskokatolícku cirkev. Počas troch rokov na čele katolíckej cirkvi sa snažia obracať pozornosť k ľuďom na okraji spoločnosti, nielen k chudobným, ale aj k sociálne a zdravotne znevýhodneným či k obetiam zločinov a násilia. Často sa tiež obracia k neveriacim i k príslušníkom iných cirkví, nadväzuje kontakty s obyčajnými ľuďmi a jeho usmievavá tvár je podľa väčšinových názorov symbolom novej, menej dogmatickej a otvorenejšej podoby katolíckej cirkvi.
  • Zastáva sa tiež napríklad homosexuálov, ktorí by podľa neho mali byť rešpektovaní. Zároveň však prehlasuje, že nie sú „žiadne dôvody“ pre to, aby sa registrované partnerstvá dávali na rovnakú úroveň ako heterosexuálne zväzky. V téme antikoncepcie František zdôrazňuje, že rozhodnutie párov by sa malo riadiť svedomím jednotlivca a nie dogmatickými pravidlami.
  • Pápež sa narodil 17. decembra 1936 v Buenos Aires talianskym imigrantom. Vyštudoval chemicko-priemyselnú strednú školu a v 21 rokoch vstúpil do jezuitského rádu. Vyštudoval filozofiu a teológiu v San Miguel pri Buenos Aires. Za kňaza bol vysvätený v roku 1969, za biskupa v roku 1992 a za kardinála bol menovaný vo februári 2001.
  • V rokoch 1973 až 1979 bol provinciálom jezuitského rádu pre Argentínu; od roku 1980 do roku 1986 bol rektorom jezuitskej fakulty filozofie a teológie v meste San Miguel. Neskôr slúžil v jezuitskom ráde ako duchovný v Córdobe a v roku 1992 sa stal najprv auxiliárním biskupom v Buenos Aires a titulárnym biskupom z Aucy (1992–1997). V rokoch 2005 až 2011 bol predsedom Argentínskej biskupskej konferencie.
9 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #Cena Karola Veľkého