Požiar v Alberte sa rýchlo šíri, úrady začali leteckú evakuáciu

Lesný požiar na severe kanadskej provincie Alberta sa počas 24 hodín rýchlo rozšíril zo sto na 850 štvorcových kilometrov. Záchranári podľa BBC letecky evakuovali asi 8-tisíc ľudí. Úrady zatiaľ nehlásia žiadnych mŕtvych a ani zranených.

06.05.2016 16:28
Kanada, požiar, Alberta, Foto: ,
Obrovské kúdole dymu stúpajú z horiacich lesov v kanadskej Alberte.
debata (2)

Západokanadská provincia v stredu vyhlásila stav ohrozenia. Hasičom, ktorých je nasadených už viac ako tisíc, sa ešte do štvrtka darilo brániť tomu, aby sa požiar rýchlo rozširoval. Meteorológovia však vo štvrtok varovali pred nepriaznivým smerom vetra, ktorý potom následne plamene rýchlo rozšíril.

Úrady v Alberte uviedli, že do boja s plameňmi nasadili zhruba 150 vrtuľníkov a cez dvadsať lietadiel. „Poviem to priamo, hasičské lietadlá požiar nezastavia,“ povedal Chad Morrison zo správy protipožiarnej prevencie. Dodal, že bez skutočne výdatného dažďa nebude možné plamene v terajšom suchom prostredí uhasiť. Meteorológovia uvádzajú, že je zhruba 40-percentná šanca, že v sobotu bude pršať.

Symbolom požiaru je mesto Fort McMurray, ktorého obyvatelia museli nútene opustiť svoje domovy. Vo štvrtok krízový štáb uviedol, že oheň zrejme väčšinu mesta zničí. Fort McMurray leží približne 430 kilometrov severne od provinčného hlavného mesta Edmontonu.

Evakuácia sa zatiaľ dotkla asi 105-tisíc ľudí, 25-tisíc z nich sa premiestnilo do oblastí severne od mesta a zvyšok na juh. Kanadský premiér Justin Trudeau označil nútené opustenie mesta a ďalších obcí za najväčšiu požiarnu evakuáciu v histórii Alberty. Úrady odporúčajú všetkým evakuovaným a tým, ktorí pred plameňmi utekajú vo vlastnej réžii, aby zamierili na juh, kde je lepšia infraštruktúra potrebná pre poskytnutie pomoci.

Počas noci zo štvrtka na piatok záchranári letecky prepravili z Edmontonu do Calgary asi 8-tisíc ľudí. Ešte vo štvrtok úrady dospeli k záveru, že cesta pre odchod do bezpečia je príliš riskantná, dnes však uviedli, že podmienky v okolí cesty sa zlepšili.

Záchranári medzitým zorganizovali nový evakuačný konvoj, ktorý v piatok pôjde aj cez Fort McMurray, kde plamene zničili cez 1 600 domov a ďalších budov. V čele konvoja poletí vrtuľník, ktorý má odhaliť možné nebezpečenstvo.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #alberta #Kanada