Tadžikistan: IS plánoval vraždu prezidenta Rachmona

Dvaja Tadžikovia naverbovaní militantnou organizáciou Islamský štát (IS) plánovali vlani zavraždiť prezidenta Emomaliho Rachmona. Vyhlásil to v piatok súd v hlavnom meste Dušanbe.

06.05.2016 18:13
debata (1)

Okresný súd v Dušanbe ďalej oznámil, že dvojicu – muža a ženu – odsúdil vlani v decembri na desať rokov a osem a pol roka väzenia. Súd dodal, že obaja páchatelia sú obyvateľmi hlavného mesta. Prípad a tresty neboli v tom čase zverejnené, doplnila informácie tlačová agentúra Reuters.

Rachmon čelil vlani v septembri pokusu o štátny prevrat, ktorý riadil námestník ministra obrany. Ten vtedy počas boja proti vládnym vojakom prišiel o život.

Rachmon stojí na čele stredoázijskej krajiny od roku 1992 a v občianskej vojne v rokoch 1992–97 využil podporu Ruska na rozdrvenie islamistických povstalcov. Prezident pripísal vlaňajší pokus o prevrat opozičnej Strane islamskej obrody, ktorá bola v tom čase zakázaná.

Vláda v Dušanbe uviedla, že k IS sa pridalo vyše 1 000 Tadžikov – najviac medializovaný bol prípad bývalého plukovníka Gulmuroda Chalimova, Spojenými štátmi vycvičeného veliteľa elitných jednotiek tadžickej polície, ktorý tiež bojoval na strane IS.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #prezident #Islamský štát #pokus o vraždu #Tadžikistan