V jasnej smrti utečencov je nakoniec jasno

Na mieste útoku na tábor utečencov Kammúna v severosýrskej provincii Idlib, niet kráterov po bombách a chýbajú aj ďalšie stopy po leteckom útoku, cituje TASS hovorcu ruskej armády Igora Konašenkova.

07.05.2016 09:00
utečenci, migranti, Foto: ,
Zatiaľ čo sýrskych utečencov nepúšťajú do Turecka, rovnakí štvanci na opačnej strane Sýrie dostávajú po prekročení hranice s Jordánskom vodu a základné potraviny
debata (25)

Zároveň potvrdil, že stopy na zničených objektoch dokumentujú použitie raketových systémov, ktoré čoraz častejšie využívajú teroristi z Frontu front An Nusrá. Moskva tak najnovšie reagovala na špekulácie, že za útokom je sýrske letectvo.

Štvrtkový večerný útok na utečenecký tábor si vyžiadal okolo 30 životov a viac ako 50 zranených. V tábore žije v súčasnosti približne 2¤000 zúfalcov. Väčšina z nich utiekla pred bojmi o strategické mesto Allepo, ako aj z ďalších oblastí Sýrie.

Podľa svedkov na tábor útočili dve lietadlá. Akurát otázkou bolo, ak to boli lietadlá, tak komu patrili. Vari jediný, kto v tomto smere nemal pochybnosti, bol šéf britskej diplomacie Philip Hammond.

„Za náletom na utečenecký tábor sú sýrske vládne orgány. Všetci vidia, ako režim Asada opovrhuje úsilím zastaviť vojenské operácie v Sýrii,“ citovala v piatok ministra britská BBC. Na rozdiel od neho však jeho americký politický kolega Josh Earnest, hovorca Bieleho domu, útok zatiaľ „nepripísal“ nikomu.

Ibaže ani absencia dôkazov mu nezabránila vyjadriť poznámku, podľa ktorej „podobné údery nesú rukopis sýrskeho letectva“. Earnest napriek tomu ostal zatiaľ iba pri tvrdej kritike potenciálneho útočníka.

„Nálet proti nevinným civilistom, ktorí už raz museli opustiť svoje domovy, nemožno ničím ospravedlniť. Sú v zúfalej situácii a vojenská akcia proti nim je neospravedlni­teľná,“ cituje BBC Earnesta. Určite s ním súhlasia v Moskve aj v Damasku, v ktorých, tak ako z Washingtonu, zaznelo, že ich lietadlá v inkriminovanom čase nekrižovali vzdušný priestor nad táborom Kammúna.

Napríklad podľa hovorcu Bieleho domu „žiaden americký stroj, rovnako ako lietadlá ktorejkoľvek zo 60 krajín protiteroristickej koalície neoperovali v inkriminovanom čase v oblasti“.

„Je to otázka faktov: ak tam neboli ruské lietadlá a my sme tam nemali aktivity, tak ide o ďalšiu vlnu dezinformácií,“ cituje agentúra Interfax vyjadrenie Dmitrija Peskova, hovorcu Kremľa, v podobnom duchu ako Josh Earnest. Aj podľa vyhlásenia sýrskej armády citovaného agentúrou SANA „správy o tom, že sýrske letectvo zasiahlo utečenecký tábor v Idlibe sa nezakladajú na pravde“.

Tak kto teda útočil na štvancov v tábore Kammúna, kladú si mnohí otázku v čase, keď sotvačo môže uniknúť vysokosofisti­kovanému monitoringu Američanov aj Rusov. Okrem odmietavých reakcií už spomínaných krajín má letecké sily v blízkosti útoku na hraniciach s Tureckom už iba Ankara, ktorá od štvrtka čelí politickému napätiu po demisii premiéra Ahmeta Davutogla a pokračuje podľa vlastného tvrdenia „v leteckom bombardovaní príslušníkov Islamského štátu“ na sýrskom území.

A aj tábor Kammúna leží na území, ktoré kontrolujú teroristi z Frontu An Nusra. V tejto súvislosti agentúra Reuters pripomenula, že bombardovaniu tábora utečencov predchádzalo raketové ostreľovanie juhu Turecka teroristami z IŠ operujúcimi na sýrsko-tureckej hranici.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #utečenci #nálety #Idlib