Za starostu Londýna zvolili moslimského labouristu Khana

Za starostu Londýna zvolili labouristu Sadiqa Khana, ktorý porazil kandidáta vládnych konzervatívcov Zaka Goldsmitha.

06.05.2016 20:17 , aktualizované: 07.05.2016 07:39
Sadiq Khan Foto: ,
Sadiq Khan, labouristický kandidát na londýnskeho starostu.
debata (101)

S odvolaním sa na oficiálny výsledok to uviedli britské médiá. Khan sa stáva súčasne prvým moslimským starostom britskej metropoly.

Úspech štyridsaťpäťročného labouristického kandidáta sa vo štvrtkových komunálnych voľbách v Londýne očakával. Prieskumy mu dávali veľký náskok pred Goldsmithom a ich prognózy sa potvrdili. Podľa komentárov je pre Khana víťazstvo o to cennejšie, že prišlo v čase rastúcej islamofóbie v Európe.

Khan dostal podľa BBC viac než 44 percent (vyše 1,1 milióna) hlasov, zatiaľ čo jeho súper 35 percent (vyše 900 000). Pretože víťaz nedostal nadpolovičnú väčšinu, sčítavali sa podľa volebných pravidiel ešte takzvané druhé preferenčné hlasy, kde Khan zvíťazil so 65,5 percentami (viac ako 160 000) hlasov, zatiaľ čo Goldsmith ich dostal 34,5 percenta (skoro 85 000).

Voliči si na hlasovacích lístkoch vyberajú, koho chcú najviac a koho by si priali, ak by ten prvý nevyšiel. Z tejto druhej skupiny sa znovu prepočítali hlasy pre politikov na oboch čelných pozíciách. Volebná účasť predstavovala 45,3 percenta.

K hlavným rozdielom v postojoch oboch kandidátov v kampani patrilo to, že Goldmith vyzýval, aby Briti hlasovali v júnovom referende pre odchod z EÚ, zatiaľ čo Khan je za zotrvanie v únii.

Štyridsaťjedenročný Zac Goldsmith sa v kampani tiež snažil spojiť Khana s islamskými radikálmi. Tieto obvinenia voči 45-ročnému Khanovi ešte v stredu zopakoval pred poslancami aj britský konzervatívny premiér David Cameron.

„Som sklamaný, že konzervatívci a Goldsmith sa rozhodli viesť negatívnu kampaň, ktorá rozdeľuje. Som Londýnčan, som Brit, som moslimského vyznania a som samozrejme hrdý byť moslimom. Mám pakistanský pôvod, som otcom, manželom, dlhoročným (futbalovým) fanúšikom Liverpoolu. Som toto všetko,“ povedal krátko pred voľbami Khan.

Narodil sa 8. októbra 1970 v Londýne, jeho rodičia emigrovali z Pakistanu do Británie krátko pred jeho narodením. Vyrástol ako jedno z ôsmich detí na chudobnom predmestí južného Londýna. Vyštudoval právo na Univerzite severného Londýna, pracoval ako právnik so zameraním na ľudské práva. 0d roku 2005 je poslancom britského parlamentu.

Doterajší obľúbený londýnsky starosta Boris Johnson sa rozhodol neusilovať o tretí mandát a venovať sa iným funkciám v rámci svojej Konzervatívnej strany. Podľa agentúry Reuters sa usiluje získať post predsedu strany a premiéra po odchode Davida Camerona.

Okrem miestnych volieb v Anglicku sa vo štvrtok konali regionálne voľby v Škótsku, Walese a Severnom Írsku. Zisk postu londýnskeho starostu sa zdá najväčším úspechom labouristov v týchto voľbách.

Labouristi v Anglicku stratili hlasy voličov, porážka ale nie je taká výrazná, ako sa očakávalo. V Škótsku však členovia strany predsedu Jeremyho Corbyna skončili až na treťom mieste za víťaznou Škótskou národnou stranou (SNP) premiérky Nicol Sturgeonovej a konzervatívcami. V hlasovaní o zložení regionálnej rady vo Walese labouristi víťazstvo obhájili, do zboru sa ale po prvý raz dostali aj členovia euroskeptickej a protiimigrantskej Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP).

101 debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #Veľká Británia #starosta #Sadiq Khan