Japonský premiér tvrdí, že s Putinom vyriešili spor o Kurily

Japonský premiér Šinzó Abe po piatkovom rokovaní s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v juhoruskom Soči vyhlásil, že sa dohodli na vyriešení mnohoročného sporu oboch krajín o južnú časť Kurilského súostrovia. Informovala o tom agentúra Kjódó.

06.05.2016 20:29
japonsko, šinzó abe Foto: ,
Japonský premiér Šinzó Abe.
debata (82)

Predseda japonskej vlády podľa Kjódó tiež uviedol, že počas rozhovoru navrhol ruskej strane nový prístup k tomuto problému. Nič bližšie k návrhu správa, ktorú citovala ruská agentúry RIA Novosti, neobsahovala.

Pozitívne ovzdušie rokovania Abeho a Putina v Soči na juhu Ruska potvrdil hovorca šéfa Kremľa Dmitrij Peskov, ktorý uviedol, že územný spor o tichomorské ostrovy bol prerokovaný v „konštruktívnym spôsobom“. Dodal, že „kontakty budú pokračovať na úrovni ministrov zahraničných vecí“.

Japonsko a Rusko sa od roku 1945 sporia o južnú časť Kurilského súostrovia a doposiaľ kvôli tomu nepodpísali mierovú zmluvu. Tokio vznáša na základe dohody z roku 1855 nárok na ostrovy Iturup, Kunašir, Šikotan a skupinu ostrovčekov Habomai, ktoré však na konci druhej svetovej vojny anektoval Sovietsky zväz. Tokio ruskú zvrchovanosť neuznáva.

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov v súvislosti s rokovaním v Soči povedal, že Rusko a Japonsko budú v júni rokovať v snahe konečne uzavrieť mierovú zmluvu. „Hovorili sme o problematike mierovej zmluvy,“ uviedol po stretnutí Abeho s Putinom.

„Ďalšie kolo konzultácií o otázkach mierovej zmluvy na úrovni námestníkov ministrov zahraničných vecí sa uskutoční v júni,“ dodal podľa agentúry Reuters. Šéf ruskej diplomacie tiež oznámil, že Abe potvrdil pozvanie Putina na návštevu Japonska a že Putin pozval Abeho na ekonomické fórum, ktoré bude v septembri vo Vladivostoku.

82 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #Rusko #spor #Šinzo Abe #Vladimir Putin #Kurily