Nemecký denník zverejnil manifest od zdroja Panama Papers

Anonym, ktorý stojí za zverejnením takzvaných panamských dokumentov, sa mesiac po rozhorení kauzy prvýkrát prihlásil o slovo. Dotyčný, ktorý sa kvôli zachovaniu anonymity nazýva "John Doe", vo vyhlásení tvrdí, že nikdy nepracoval pre žiadnu vládu ani pre tajné služby.

06.05.2016 22:14
debata (7)

Dokumenty vypovedajúce o daňových únikoch svetových prominentov sa médiám rozhodol odovzdať kvôli nespravodlivostiam, ktoré obsahovali, stojí v manifeste, ktorý v piatok zverejnil web nemeckého Süddeutsche Zeitung. Podľa agentúry Reuters nie je možné nezávisle overiť, či autor manifestu a anonymný zdroj, ktorý médiám dokumenty odovzdal, je tá istá osoba.

Kauza Panama Papers vypukla 3. apríla, keď niekoľko popredných svetových médií začalo zverejňovať dokumenty panamskej právne firmy Mossack Fonseca, z ktorých vyplynulo, že firma pomáhala svojim klientom čo najefektívnejšie sa vyhnúť plateniu daní či legalizovať zisky z nelegálnej činnosti. Právna spoločnosť akákoľvek pochybenia popiera a tvrdí, že sa stala obeťou hackerov.

„Nerovnosť príjmov sa stala jedným z určujúcich problémov súčasnosti,“ píše sa v úvode vyhlásenia. „Banky a daňové úrady zlyhali. Boli prijaté rozhodnutia, ktoré obhajovali bohatých a zameriavali sa namiesto toho na ovládanie občanov so strednými a nízkymi príjmami,“ tvrdí tiež zdroj, ktorý sa podpísal ako John Doe.

„Je potrebné pripomenúť, že pre žiadnu vládu alebo spravodajskú službu nepracujem priamo ani ako spolupracovník, a nikdy som nepracoval. Moje stanovisko je iba moje vlastné, rovnako ako bolo moje rozhodnutie zdieľať dokumenty so Süddeutsche Zeitung a s Medzinárodným konzorciom investigatívnych novinárov (ICIJ) nie za nejakým konkrétnym politickým účelom, ale jednoducho preto, že som dostatočne chápal ich obsah, aby som si uvedomil veľkosť nespravodlivosti, ktoré popisovali,“ tvrdí autor, ktorého štátnu príslušnosť aj pohlavie zostávajú neznáme.

„Rozhodol som sa ukázať na Mossack Fonseca, pretože som sa domnieval, že jej zakladatelia, zamestnanci a klienti by sa mali zodpovedať zo svojho zapojenia sa v týchto zločinoch,“ píše sa v dokumente. Podľa jeho autora potrvá „roky, možno desaťročia“, kým budú „odporné“ skutky tejto právnej firmy objasnené v plnom rozsahu.

Autor tiež nabáda Európsku komisiu, britský parlament, Kongres Spojených štátov a všetky štáty, aby podnikli rýchle kroky, ktoré by zastavili celosvetové zneužívanie obchodných registrov. Tiež by mali prikročiť k opatreniam na ochranu informátorov, píše anonym, ktorý upozornil okrem iných na osud bývalého konzultanta americkej Národnej agentúry pre bezpečnosť (NSA) Edward Snowden.

Ten po zverejnení utajovaných informácií o americkej elektronickej špionáži zdržiava v Rusku po tom, čo na neho USA vydali zatykač.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #panama papers #panamské dokumenty