Šéf al-Kajdy Zavahrí označil Islamský štát za extrémistov

Vodca teroristickej siete al-Kajdá Ajmán Zavahrí vyzval konkurenčných džihádistických bojovníkov v Sýrii k zjednoteniu. Príslušníkov islamského hnutia Islamský štát nástupca Usámu bin Ládina znovu odsúdil a vo svojej najnovšej zvukovej nahrávke ich označil za "extrémistov".

08.05.2016 20:23
debata (6)

„Chceme jednotu mudžahedínov, aby mohla byť Sýria oslobodená od Rusov a západných križiakov. Bratia moji jednota je pre vás otázkou života a smrti,“ povedal Zavahrí v nahrávke, ktorá sa v nedeľu objavila na internete. Podľa agentúry Reuters sa autentickosť nahrávky zatiaľ nepotvrdila, má charakteristické črty predošlých Zavahrího posolstiev.

Fronta An-Nusra, ktorá je odnožou al-Kajdy, a Islamský štát sú teraz najmocnejšími skupinami, ktoré v Sýrii bojujú proti vláde prezidenta Bašára Asada a občas aj medzi sebou. An-Nusra je súčasťou aliancie Džajš al-Fatah (Armáda dobytia), ktorá združuje skupiny bojujúce na západe a severe Sýrie. V januári sa An-Nusra neúspešne snažila presvedčiť ostatné islamistické frakcie na spojenie do jednej skupiny.

Zavahrí znovu zdôraznil ideologický rozdiel medzi svojou organizáciou a islamskou republikou, ktorého postupy sú pre neho príliš radikálne. Svojich rivalov označil za „extrémistov a odpadlíkov“ a predpovedal, že ich viera a metódy doterajších stúpencov stratí.

Dominanciu al-Kajdy na poli blízkovýchodného terorizmu v posledných rokoch zmietol práve Islamský štát, ktorý na rozľahlých územiach v Iraku a Sýrii vyhlásil kalifát a zbiera stúpencov v Líbyi a Jemene.

Islamský štát sa pôvodne tiež označoval za jednu z odnoží al-Kajdy, v roku 2013 sa jeho vodca abú Bakr Bagdádí nepohodol práve s šéfom al-Kajdy Zavahrím o expanzii radikálov do Sýrie. Zavahrí požadoval, aby bojovníci z IS zostali len v Iraku a boj v susednej krajine prenechali radikálom z An-Nusra.

Zavahrí prevzal vedenie al-Kajdy po smrti bin Ládina, ktorého zabili príslušníci amerického špeciálneho komanda v Pakistane v máji 2011. Predpokladá sa, že Zavahrí sa skrýva buď v Pakistane alebo v Afganistane.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Islamský štát #al-Káida #Ajman Zawahrí