Diktátor KĽDR Kim Čong-un má nový titul predsedu vládnej strany

Severokórejský diktátor Kim Čong-un získal nový titul, keď ho vymenovali za predsedu vládnej Kórejskej strany práce. Do čela strany ho menovali už skôr, doteraz ho však označovali titulom prvý tajomník. V Pchjongjangu už štvrtým dňom pokračuje zjazd strany. Už pred jeho začatím sa predpovedalo, že Kim Čong-un využije túto príležitosť na posilnenie svojej moci.

09.05.2016 15:56
KĽDR, kórea, Foto: ,
Zahraničným novinárom v Severnej Kórey neumožnili zúčastniť sa rokovaní zjazdu vládnej strany v paláci v Pchjongjangu.
debata

V nedeľu zjazd Kórejskej strany práce, ktorý sa koná po prvýkrát po 36 rokoch, rozhodol, že Severná Kórea bude pokračovať v rozširovaní a zlepšovaní svojho jadrového arzenálu. Zjazd tiež schválil rozhodnutie, že KĽDR nepoužije jadrové zbrane, ak jej suverenitu nenarušia iné nukleárne mocnosti. O tejto stratégii Kim na zjazde hovoril už v sobotu. Podľa neho je KĽDR tiež ochotná normalizovať vzťahy s tými štátmi, ktoré rešpektujú jej zvrchovanosť a vystupujú priateľsky, hoci sa voči nej v minulosti správali nepriateľsky. Podobné vyhlásenia činil Pchjongjang už v minulosti, zároveň sa však opakovane vyhrážal Spojeným štátom a Južnej Kórei a odmietal rezolúcie OSN.

O zjazde, ktorý by mal podľa odhadov juhokórejských expertov trvať štyri až päť dní, môžu informovať iba severokórejské štátne médiá, hoci severokórejský režim pozval asi stovku zahraničných novinárov. Tí však majú presne stanovený program, ktorý so zjazdom nesúvisí. Do rokovacej siene v pondelok prvýkrát vpustili asi tretinu z nich, aj to iba na desať minút, uviedla agentúra AP. Žiadne rozhovory im neumožnili.

Novinári sa v pondelok zúčastnili organizovanej návštevy textilnej továrne. V predchádzajúcich dňoch im Severokórejčania v Pchjongjangu ukázali tiež pôrodnicu so špičkovým vybavením, továreň na výrobu elektrických káblov, kde podľa vedenia rastú platy aj produkcia, a detský klub. Zviezli sa tiež novými vlakmi metra, ktoré sú údajne vlastným severokórejským produktom. Pozreli sa na farmu a previedli ich po byte v novom obytnom výškovom komplexe aj po obchodoch v jednej z pchjongjangských ulíc. Zavítali tiež do skromného rodiska zakladateľa komunistickej KĽDR Kim Ir-sena, kde je teraz múzeum a park. Podľa agentúry Reuters sú to ukážkové miesta, kam pri návštevách KĽDR pozývajú turistov, ktorí majú vždy prísne kontrolovaný program.

Podľa agentúry AP severokórejskí činitelia zrejme uvažovali o tom, že by poskytli zahraničným novinárom určitý prístup k dianiu v zjazdovom paláci. V nedeľu ráno dostali novinári pokyn, aby sa reprezentatívne obliekli a potom ich odviezli do paláca. Po hodinovom čakaní im však bez vysvetlenia oznámili, že sa program zmenil a že majú ísť na obed.

debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Kim Čong-un