Vláda by mala podporiť brexit, apeloval exstarosta Londýna Johnson

Britská vláda neuspela pri vyjednávaní s Európskou úniou a nevymohla si žiadne reálne zmeny týkajúce sa postavenia krajiny v rámci dvadsaťosmičky, preto by teraz v kampani pred referendom logicky mala podporiť vystúpenie Británie z EÚ. Vo svojom prejave to v pondelok povedal bývalý starosta Londýna a jeden z vedúcich zástancov takzvaného brexitu, teda odchodu z únie, Boris Johnson.

09.05.2016 19:50
debata (28)

Podľa denníka The Independent vplyvný konzervatívny politik týmito slovami zaútočil na predsedu strany a premiéra Davida Camerona, ktorý naopak podporuje zotrvanie Británie v únii.

„Vzhľadom k rozdielu medzi tým, čo nám bolo prisľúbené, a tým, čo sme nakoniec získali, by vláda teraz logicky mala viesť kampaň na strane zástancov odchodu Británie z EÚ,“ povedal Johnson. Hovoril len niekoľko hodín po tom, čo svoj kľúčový prejav na podporu zotrvania krajiny v EÚ predniesol premiér Cameron.

Podľa Johnsona pri rokovaniach s Bruselom Cameron neuspel a nepodarilo sa mu vyriešiť niektoré kľúčové otázky týkajúce sa napríklad možnosti regulovať imigráciu, čo bol cieľ, ktorý si premiér pôvodne sám vytýčil.

„Pre dôveru verejnosti je veľmi zhubné, keď každý rok vedenie krajiny tvrdí, že obmedzí imigráciu na desiatky tisíc ľudí, a potom to nesplní. Nemáme vôbec žiadny spôsob, ako kontrolovať počty prichádzajúcich,“ uviedol Johnson.

Bývalý starosta tiež obvinil Brusel, že snahy o ďalšiu centralizáciu, reguláciu a vytvorenie „štátu menom Európa“ prináša „eróziu demokracie“. Katastrofické scenáre, ktoré načrtávajú odporcovia odchodu Británie z EÚ, sa podľa neho nesplnia, vraj len podkopávajú britské sebavedomie.

Cameronov stranícky rival rezolútne odmietol premiérovu argumentáciu, že prípadné víťazstvo zástancov odchodu Británie z únie v júnovom referende by ohrozilo mier v celej Európe. Odmietol ju ako neserióznu. „Nedomnievam sa, že by si premiér mohol skutočne myslieť, že odchod z EÚ spustí v Európe vojnu,“ povedal Johnson.

Exstarosta Londýna sa tiež ohradil proti označovaniu stúpencov odchodu Británie z EÚ za xenofóbov. Sám na sebe potom chcel doložiť, ako je s celoeurópskou kultúrou spätý, a zaspieval prvé vety z Beethovenovej Ódy na radosť v nemčine.

Na spev Johnsona, ktorý o sebe tiež tvrdil, že je liberálnym kozmopolitom a dieťaťom Európy, reagoval britský denník Daily Mail výzvou, aby radšej šetril nebohé uši svojich voličov.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #Boris Johnson