Anonym hrozbami o bombových útokoch vyplašil celé Česko

O uložení bomby na pražskom hlavnom nádraží, ako aj na ďalších viac ako desiatich miestach v Česku informoval telefonicky anonym.

11.05.2016 08:50
debata (1)

Hovorkyňa policajného prezídia Markéta Janovská citovaná portálom Ihned však nespresnila ďalšie konkrétne miesta ani ich počet. Podľa magistrátov sa hrozba týkala pražského a mladoboleslavského magistrátu, jičínskej radnice, nádražia, ako aj budov magistrátov v Plzni a Pardubiciach a jednej pardubickej školy. Budovy museli ľudia opustiť a na stanici zastavili železničnú dopravu. Rovnako ako aj v pražskom metre. Polícia napokon nenašla žiadnu bombu a pachateľovi podozrivému z trestného činu šírenia poplašnej správy hrozí niekoľkoročný pobyt za mrežami.

„Umiestnenie nástražných výbušných systémov oznámil anonym nielen polícii,“ informovala Janovská. Zároveň informovala, že policajti urobili opatrenia, o ktorých nechcela z taktických dôvodov hovoriť. Nepotvrdila ani úplné ukončenie akcie pred 15.30. „Ľudia získavajú informácie od hliadok na miestach, kde zasahujú policajti,“ dodala hovorkyňa polície.

Ako informoval portál Českých dráh, prevádzku na pražskej, pardubickej a plzenskej hlavnej stanici zastavili o 12.15. Podľa hovorcu ČD Petra Šťáhlavského dopravu obnovili pred 13. hodinou a vlaky kvôli policajnému zásahu meškali 40 až 60 minút. „Niektoré vlaky počas uzávery vo vymenovaných staniciach odklonili a končili alebo začínali na iných železničných staniciach. Napríklad v Prahe na staniciach Smíchov, Vršovice, Libeň alebo Holešovice,“ dodal hovorca citovaný portálom Lidovky.

Podľa zástupcu pražského magistrátu Víta Hofmana po oznámení hrozby evakuovali budovu magistrátu. Hovorkyňa plzenského magistrátu Eva Barborková informovala, že ľudia museli pred 11. hodinou opustiť všetkých 14 magistrátnych budov, do ktorých sa mohli začať vracať po 12.30.

V Jičíně anonym oznámil uloženie bomby na mestskom úrade. „Z oboch našich budov sme evakuovali 150 úradníkov a niekoľko klientov,“ informovala Magdaléna Doležalová, hovorkyňa jičínskej radnice. „Anonym oznámil uloženie bomby aj na mladoboleslavskom magistráte,“ potvrdil primátor Raduan Nwelati (ODS). Jeho námestník Daniel Marek informoval, že policajti magistrát evakuovali a budovu prehľadali.

V Pardubiciach mala podľa polície vybuchnúť bomba v budove pardubického magistrátu o 12. hodine, v budove Základnej školy Resslova o 12.15 a o pätnásť minút neskôr na hlavnej stanici v Pardubiciach, Prahe a Plzni.

„O pol deviatej zavolal anonymný volajúci a jednou vetou oznámil, že o dvanástej vybuchne bomba,“ informoval hovorca pardubickej radnice Radim Jelínek. Magistrát preventívne evakuoval hlavnú budovu na Perštýnskom námestí, ale aj objekty v Štrossovej ulici a na Námestí republiky a Komenského námestí, ktoré patria hajtmanstvu. Úradníkom dali v v utorok celodenné voľno. Policajná operácia sa skončila pred 13. hodinou. „Nevedeli sme, ktorú budovu ma anonym na mysli. Výbušný systém sme nikde nenašli,“ potvrdil hovorca pardubickej radnice Radim Jelínek citovaný portálom Ihned.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #anonym #bombová hrozba