Novinári protestujú proti zoznamu na ukrajinskom serveri

Na ukrajinskom internete sa objavil zoznam 4500 novinárov z rôznych krajín, ktorí sú údajne akreditovaní v separatistickej takzvanej Doneckej ľudovej republike na východe Ukrajiny.

11.05.2016 14:17
Ukrajina, proruskí separatisti, zbrane, vojaci Foto: ,
Proruskí separatisti v Donecku. (Archívne foto)
debata (13)

Server Mirotvorec, ktorý súpis zverejnil, tvrdí, že títo žurnalisti spolupracujú so separatistami. Na serveri ukrajinskej televízie Hromadske sa vzápätí objavila reakcia skupiny ukrajinských i zahraničných žurnalistov odmietajúcich podobné obvinenia.

Server Mirotvorec o sebe tvrdí, že pátra po činoch ohrozujúcich ukrajinskú národnú bezpečnosť i bezpečnosť celého sveta. Zverejnenie zoznamu, na ktorom sú vedľa mien novinárov aj ich telefónne čísla a emailové adresy, server označuje za potrebné, „lebo vychádzame zo skutočnosti, že títo novinári spolupracujú s bojovníkmi teroristickej organizácie a to je dôležitá informácia, ktorú my, občania Ukrajiny, musíme poznať“.

Viac ako tri desiatky novinárov vzápätí na serveri hromadske.tv takéto obvinenia odmietli. Žurnalisti zdôraznili, že akreditácia pre nich predstavuje formu ochrany a neznamená ich spoluprácu s akoukoľvek stranou konfliktu. Zároveň upozornili, že vďaka pôsobeniu novinárov na východe Ukrajiny mohli svetové médiá objektívne informovať o dianí v tejto oblasti, okrem iného o dodávkach ruských zbraní alebo o okolnostiach páde malajzijského boeingu v roku 2014.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #novinári #Ukrajina #separatisti