Merkelová? Dve tretiny Nemcov jej hovoria nie

Nie je jasné, či Nemci vedia odpovedať na otázku, kto by im mal vládnuť. Takmer dve tretiny z nich však už nechcú, aby to bola súčasná šéfka Kresťansko-demokratickej únie Angela Merkelová.

12.05.2016 08:48
Angela Merkelová Foto: ,
Popularita nemeckej kancelárky Angely Merkelovej naďalej klesá.
debata (105)
Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky agentúry INSA pre magazín Cicero. V ňom sa 64 percent opýtaných vyjadrilo, že nechce, aby sa Merkelová po štvrtý raz uchádzala o úrad kancelárky. Najbližšie parlamentné voľby má Nemecko naplánované na budúci rok, na začiatok jesene 2017.

Merkelová bola ešte takto pred rokom jednoznačnou líderkou nemeckej politiky. Lenže prišla utečenecká kríza a vlani v krajine požiadalo o azyl vyše milióna ľudí. Nemci sprvoti utečencov vítali a podporovali Merkelovej politiku otvorených dverí. Hoci sa nedá povedať, že by sa to zmenilo úplne, je jasné, že migračná kríza zamávala politickou scénou veľmi zásadným spôsobom.

Podľa iného výskumu INSA pre denník Bild by momentálne Merkelovej konzervatívcov CDU/CSU volilo len 30,5 percenta Nemcov. Spravodajský portál thelocal.de napísal, že je to najhorší výsledok kresťanských demokratov v histórii prieskumov INSA.

Tlak na Merkelovú sa tak len stupňuje. V tejto chvíli je však stále nenahraditeľná. CDU za ňu podľa väčšiny pozorovateľov nemá žiadnu skutočnú alternatívu. Čo je do značnej miery opäť výsledok utečeneckej krízy, ale aj ďalších problémov, ktorým Európa čelí.

Po voľbách v roku 2013 sa špekulovalo, že Merkelová si bude „vychovávať“ svoju nástupkyňu či nástupcu. Veľa sa v tejto súvislosti spomínala ministerka obrany Ursula von der Leyenová. No zásadné výzvy ako utečenci, Rusko, Brexit či Grexit Merkelovú do istej miery obrali o možnosť postupne odovzdávať moc. Teda, ak to mala niekedy naozaj v úmysle.

Kancelárka má však viacero dôvodov na znepokojenie, nielen pád svojej popularity a CDU/CSU. Ešte horšie je na tom jej koaličný partner SPD. Sociálnych demokratov momentálne podľa INSA podporuje len 19,5 percenta ľudí. SPD už na chrbát pomaly dýcha aj xenofobická Alternatíva pre Nemecko (AfD). INSA jej namerala popularitu 15 percent.

Politológ Sebastien Bukow z Univerzity Heinricha Heineho v Düsseldorfe si myslí, že s AfD sa nedá bojovať tak, že tradičné strany prijmú jej tvrdé protiimigračné postoje. "Od CDU/CSU by to odradili centristických voličov. A tých kresťanskí demokrati tiež potrebujú,“ pripomenul pre Pravdu Bukow.

Podľa odborníka je otázkou, či sa rast popularity AfD dá označiť za akúsi normalizáciu nemeckej politickej scény. Okrem neonacistov na nej doteraz nepôsobila strana, ktorá je v mnohých pozíciách pravicovejšia ako CDU/CSU. "Alternatíva postupne stratí časť voličov,“ myslí si Bukow. "Ale zdá sa očividné, že polarizácia v spoločnosti sa zväčšuje,“ tvrdí expert.

Pošle Turecko viac utečencov?

Nemecká kancelárka Angela Merkelová investovala veľa politického kapitálu aj energie do dohody s Tureckom. Ankara prijíma späť migrantov z gréckych ostrovov, ktorí nemajú práv na azyl. Osud dohody je však na vážkach. Európsky parlament zdôrazňuje, že Turecko musí splniť všetkých 72 kritérií na to, aby získalo bezvízový styk. Ten je súčasťou dohody a mal platiť od júla. Predseda europarlamentu Martin Schulz však vyhlásil, že jeho prijatie sa do začiatku leta nestihne. Turecko totiž nechce meniť svoje protiteroristické zákony. Vyhlásil to viac ráz turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Jeho bývalý poradca Burhan Kuzu pre agentúru Bloomberg dokonca uviedol, že ak sa k bezvízovému styku nepostaví EP pozitívne, Turecko pošle do únie utečencov. "Európa na tom bude biedne,“ povedal Kuzu.

© Autorské práva vyhradené

105 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová