Pri izraelskom nálete v Sýrii zahynul veliteľ Hizballáhu

Militantné libanonské hnutie Hizballáh oznámilo, že jeden z jej vodcov Mustafa Badr ad-Dín zahynul v utorok pri izraelskom leteckom útoku v blízkosti izraelsko-sýrskych hraníc. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na libanonskú televíziu al-Majadín, blízku sýrskemu režimu.

13.05.2016 06:42
debata (46)

„Zúčastnil sa na väčšine operácií islamského odporu od roku 1982,“ uviedol Hizballáh vo vyhlásení oznamujúcom jeho smrť.

Ad-Dín bol známy predovšetkým ako predpokladaný strojca vraždy bývalého libanonského premiéra Rafika Harírího vo februári 2005. Bol tiež švagrom vojenského veliteľa Hizballáhu Imáda Mugníju, ktorý v roku 2008 zahynul pri atentáte v sýrskej metropole Damask.

V roku 1983 ho v Kuvajte odsúdili na smrť za sériu bombových útokov. Počas irackej invázie v tomto emiráte v auguste 1990 sa mu podarilo uniknúť, v ostatných rokoch sa mal zdržiavať okrem iného v Iráne.

Izrael a Hizballáh sú odvekí nepriatelia. V lete 2006 vyvolali raketové útoky militantov vedené z Libanonu niekoľko týždňov trvajúcu vojnu medzi izraelskou armádou a Hizballáhom. V občianskej vojne v Sýrii zúriacej od roku 2011 podporuje Hizballáh režim prezidenta Bašára Asada. Izrael len nedávno priznal, že uskutočnil „desiatky“ náletov na postavenia Hizballáhu v Sýrii.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Hizballáh