Erdogan bezočivo skúša, čo Brusel vydrží

Zrušenie vízovej povinnosti pre 80-miliónové Turecko sa odkladá. Aspoň zatiaľ. Ustúpiť nechce turecký prezident Recep Erdogan ani Brusel, ktorý konečne po počiatočnom váhaní odkázal Ankare, že „nie sme na istanbulskom trhovisku".

13.05.2016 08:52
Erdogan Foto: ,
Turecký prezident Recep Erdogan plače počas recitácie básne o matkách na istanbulskej porade o bezpečnosti pri práci.
debata (80)

„V súčasnej situácii schválenie bezvízového režimu pre občanov Turecka do júla tohto roka neprichádza vôbec do úvahy," odkázal Ankare jasne ešte v stredu predseda Európskeho parlamentu (EP) Martin Schulz. Ako povedal pre nemecký rozhlas, europarlament nezačne s príslušnou rozpravou, kým Turecko nesplní všetkých 72 kritérií. Teda aj posledných päť, ale pritom hlavných podmienok, vrátane zmeny protiteroristických zákonov. V Turecku slúžia hlavne na prenasledovanie menšín, predovšetkým Kurdov, ale aj opozičných politikov a novinárov. Turecký prezident Erdogan však už odkázal Bruselu, že nebude meniť kontroverzné protiteroristic­ké normy.

„Verím, že zrušenie vízovej povinnosti bude najneskôr v októbri," cituje najnovšie Erdogana nemecký Bild. Napriek spomínaným výhradám Bruselu odborníci v Rade EÚ už začali vo štvrtok s legislatívnym rozpracovaním vízovej povinnosti pre Turkov. A to napriek tomu, že napríklad veľká časť poslancov v Štrasburgu je proti. Napokon za všetkých to vyjadrila poslankyňa EP Holanďanka Birgit Sippelová. Pre parlamentné bruselské internetové noviny EUobserver totiž vyhlásila: „Nemyslím si, že ktorákoľvek krajina, či už Turecko, alebo Nemecko, alebo ktosi iný, môže reálne splniť všetky ostávajúce kritériá za taký krátky čas". Podľa nej na druhej strane, ak by EP ignoroval nesplnenie podmienok, tak „by sme stratili dôveru verejnosti".

Tvrdohlavá Ankara

Ankara dodnes nezmenila postoj k splneniu spomínaných piatich kritérií a nezmenila ani kurz vydierania únie.

„Ak europarlament schváli nesprávne rozhodnutie, tak my pošleme utečencov," citujú noviny The Telegraph Burhana Kuzu, „čestného poradcu" prezidenta Erdogana a jedného z najstarších členov tureckej vládnej strany. Nepriamo tak priznal, že terajšia kríza s utečencami v Európe je Ankarou vopred naplánovaná forma nátlaku na Brusel. Podľa českej europoslankyne Kateřiny Konečnej sa Európa dala vmanévrovať do veľmi submisívnej úlohy.

„Turecko s nami rozhodne nerokuje ako s partnerom. Dnes nás tvrdo vydiera. Osobne nerada vyjednávam s vydieračmi," povedala Konečná pre ČTK. Zároveň pripomenula, že „je ťažké sa pred Tureckom úplne zabetónovať". Ak by sme vraj s Ankarou začali rokovať pred tromi, štyrmi rokmi, keď sa podľa poslankyne dala situácia riešiť, tak by únia bola v inom postavení. „Dnes sme slabí, Európa je slabá, a keď si štáty nedokážu ustrážiť svoju hranicu, tak Erdogan skúša, čo vydržíme," dodala Konečná.

Turecký prezident Erdogan, o ktorom líder opozície Kemal Kilicdaroglu vyhlásil, že je svojho druhu jediným diktátorom, ale neporovnateľný s inými, sa napríklad vzoprel aj žiadosti únie, aby Ankara informovala o projektoch týkajúcich sa rozmiestnenia a vzdelávania migrantov, ktoré Turci budú musieť zabezpečiť za peniaze Bruselu.

„Vtipkujete? Aké projekty? Nebudú žiadne. Máme 25 táborov," cituje agentúra Bloomberg z reakcie prezidenta Erdogana. S podozrivým pozadím zahraničného financovania súvisí najnovšie aj rozhodnutie americkej Agentúry pre medzinárodný rozvoj (USAID), ktorá dočasne zastavila financovanie právnických aj fyzických osôb v Turecku, ktoré sa zaoberajú rozdeľovaním humanitárnej pomoci sýrskym utečencom.

„Zastavili sme niekoľko programov na základe informácie hlavného inšpektora USAID o podvodoch s humanitárnou pomocou pre Sýrčanov," cituje napríklad aj agentúra TASS Bena Edwardsa, oficiálneho predstaviteľa organizácie. Zároveň ubezpečil, že USAID urobí všetko pre navrátenie zatiaľ nevedno kam „vyparených" fondov.

Dohoda Brusel – Ankara

Zrušenie vízového režimu medzi Tureckom a EÚ je súčasťou dohody o utečencoch. Začiatkom mája Európska komisia navrhla zrušiť Turkom vízovú povinnosť pri vstupe do schengenského priestoru pod podmienkou, že do konca júna Ankara splní podmienky súvisiace s ešte nesplnenými kritériami. Konkrétne ide o protikorupčné opatrenia, o dohodu s Europolom, policajnou agentúrou únie, o spoluprácu so všetkými členmi únie v legislatívnej oblasti, o opatrenia týkajúce sa ochrany osobných údajov v súlade s existujúcimi normami EÚ, ako aj o prehodnotenie zákonov týkajúcich sa terorizmu.

© Autorské práva vyhradené

80 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Brusel #Turecko #víza #utečenci