Navaľného a jeho skupinu zbili kozáci, polícia sa len prizerala

Predáka ruskej opozície Alexeja Navaľného a päť jeho spoločníkov zranila skupina kozákov, ktorí ich napadli na letisku v Anape na juhu Ruska. Polícia sa podľa Navaľného hovorkyne sprvu len prizerala.

17.05.2016 12:40
Navaľnyj Foto:
Alexej Navaľnyj
debata (270)

„Prepadlo nás asi 30 ľudí na letisku, Alexeja, jeho rodinu a spolupracovníkov. Kopali do nich, keď spadli, aj do hlavy a po celom tele,“ opísala útok agentúre Interfax Navaľného hovorkyňa Kira Jarmyšová. Neskôr spresnila, že útočníci zranili šesť ľudí, vrátane Navaľného. Jeden zo zranených, Arťom Torčinskij, musel byť hospitalizovaný. „Polícia zasiahla, až keď Arťoma zrazili na zem a začali ho kopať,“ dodala hovorkyňa.

Sám Navaľnyj na twitteri napísal, že útočníci „bili mužov aj dievčatá“ a že na celom letisku práve „čírou náhodou“ boli len dvaja policajti.

„Kričali na nás ‚Opustite našu krajinu!‘,“ povedal nezávislej televízii Dožď Torčinskij, podľa ktorého boli kozáci o Navaľného skupine vopred informovaní. Pripomenul, že skupina bola sledovaná a že policajti ju raz na ceste autobusom kontrolovali.

Miestna správa ministerstva vnútra podľa Interfaxu uviedla, že na letisku došlo k potýčke medzi cestujúcimi čakajúcimi na let, a kozákov, a že policajti teraz zisťujú totožnosť účastníkov a vyšetrujú okolnosti.

Agentúra AP uviedla, že útoky na opozičných aktivistov sa v Rusku stali v poslednom čase takmer bežné. Aktivisti čelia vyhrážkam fyzického násilia a slovným útokom pri každom výjazde mimo Moskvu.

Navaľnyj, ktorý si urobil meno ako bojovník proti korupcii, patril k hlavným rečníkom na mohutných protivládnych demonštráciách na prelome rokov 2011 až 2012. Po návrate Vladimira Putina do Kremľa na jar 2012 a následnom „utiahnutí skrutiek“ vplyv opozície výrazne poklesol a od predvlaňajšej anexie ukrajinského Krymu Putinova popularita dosahuje rekordné výšiny, bez ohľadu na hospodárske problémy spôsobené poklesom cien ropy na svetovom trhu a západných sankcií. Navaľnyj bol medzitým odsúdený na podmienečný trest, čo ho vyraďuje z najbližších prezidentských volieb v roku 2018.

270 debata chyba
Viac na túto tému: #Alexej Navaľnyj #kozáci