Juhosudánski vojaci postrelili slovenskú misionárku

Slovenskú misionárku, ktorá pôsobí v Južnom Sudáne ako lekárka, vážne zranila vojenská hliadka, keď sa v pondelok v noci vracala sanitkou po odvoze pacienta do nemocnice.

17.05.2016 14:13
debata (19)

Oznámili to v utorok slovenskí biskupi. Mníšku po dvoch operáciách roztrieštenej panvy v miestnej nemocnici prepravil vrtuľník do Kene, kde ju čaká ďalšia operácia.

Ako páchateľov útoku podľa miestnych médií zatkli troch vojakov z jednotky oprávnených zabezpečiť bezpečnosť civilistov. Juhosudánsky minister informácií odsúdil incident ako „nedisciplinovaný a barbarský čin“, ktorého vinníkov treba postaviť pred súd. Na adresu vojakov z nočnej hliadky podľa miestnej rozhlasovej stanice vyhlásil, že „sanitky nemožno zastaviť počas jazdy po ulici, pretože majú osobitné povolenie od ministerstva zdravotníctva“.

Najmladšia krajina sveta je od decembra 2013 postihnutá občianskou vojnou. Nedostatok potravín podľa Svetového programu pre výživu (WFP) ohrozuje až 5,3 milióna ľudí.

Slovenská rehoľníčka a lekárka pôsobila v južnom Sudáne ako vedúca zdravotného strediska. V minulosti pôsobila v západnej Európe, Indonézii a Ghane. Jej stav biskupi označili za stabilizovaný.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #vojaci #Južný Sudán #misionár