Bezpečný Brexit? Bláznovstvo

Tretia svetová vojna z toho nebude a britský premiér David Cameron to vo svojej reči ani nepovedal. V minulotýždňovom prejave však spojil bezpečnosť svojej krajiny s pokračujúcom členstvom v Európskej únii.

18.05.2016 11:00
Británia, David Cameron, Foto: ,
Britský premiér David Cameron upozorňuje aj na bezpečnostné riziká Brexitu.
debata (13)

"Kedykoľvek sme sa otočili Európe chrbtom, skôr či neskôr sme to oľutovali. Vždy sme sa museli vrátiť a vždy to bolo za vysokú cenu,“ vyhlásil Cameron.

Už 23. júna sa v Británii koná referendum o zotrvaní krajiny v EÚ. Prieskumy verejnej mienky naznačujú, že výsledok môže byť veľmi tesný a Brexit vôbec nie je vylúčený. Vášnivá debata zašla tak ďaleko, že po Cameronovej reči bulvárne médiá prišli s tým, že vystúpenie Británie z EÚ povedie k tretej svetovej vojne.

Bezpečnostné riziká

Predseda vlády však v prvom rade upozornil na bezpečnostné riziká, ktoré z Brexitu môžu vyplývať. Tábor za vystúpenie totiž rád hovorí, že koniec Británie v únii nebude mať prakticky žiadny dosah. Krajina podľa neho zostane v Severoatlantickej aliancii, s EÚ sa dohodne na dobrých ekonomických vzťahoch a zároveň nebude musieť platiť do Bruselu. Lenže predstava o tom, že sa vlastne nič nestane, je prinajmenšom pochybná.

Za zotrvanie Británie v EÚ je aj starosta londýnskeho City Jeffrey Mountevans. Šéf najväčšieho finančného centra sveta tvrdí, že sa snaží o informovanú diskusiu. "Áno, nemalá časť médií má skutočne pomerne vyhranené názory. Väčšina ľudí však aj tak často číta iba to, s čím viac-menej súhlasí. Môžete však rovnako počúvať premiéra Davida Camerona a ďalších lídrov a vytvoriť si názor,“ povedal Mountevans pre Pravdu.

Starosta City je presvedčený o tom, že fakty, ktoré máme k dispozícii, hovoria, že je v záujme Británie zostať v únii. "Chápem však, že ľudia kladú na stôl aj iné skutočnosti, aby dokázali niečo odlišné. V demokracii máme veľmi živú debatu,“ pripomenul Mountevans.

Nie všetci sa však do debaty pre istotu púšťajú. Diplomati v EÚ teraz do veľkej miery držia bobríka mlčania. Brusel sa obáva, že čokoľvek povie, strana podporujúca Brexit to využije proti nemu.

"Sme presvedčení, že Británia bude silnejšia v Európe a Európa bude jednoznačne silnejšia s Britániou. Londýn často vnáša potrebný pragmatizmus do rozhodnutí EÚ,“ reagoval pre Pravdu podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič. "Británia kladie veľký dôraz na modernizáciu priemyslu, boj s klimatickými zmenami, citlivo sleduje administratívnu záťaž na úrovni EÚ. Vnáša veľmi silný dôraz do politicko-bezpečnostného a vojenského rozmeru únie,“ uviedol Šefčovič.

Varovanie

EÚ je v prvom rade politicko-ekonomická organizácia. Aj viacerí súčasní a bývalí vysokopostavení predstavitelia najrôznejších organizácií však upozorňujú práve na bezpečnostné úskalia Brexitu. V priebehu niekoľkých dní sa v tomto zmysle ozvali exšéfovia britských tajných služieb a niekoľko bývalých generálnych tajomníkov NATO.

"Boj proti terorizmu je tímová hra a EÚ je najlepší rámec, ktorý máme teraz k dispozícii. Žiadna krajina nemôže uspieť samotná,“ napísali v nedeľníku Sunday Times John Sawers a Jonathan Evans, bývalí šéfovia rozviedky MI6, respektíve kontrarozvied­ky MI5.

Reakcia? Tábor Brexitu obvinil Camerona, že predstaviteľov spravodajských služieb zmanipuloval. "Rozhodnutie je na Britoch, ale Brexit by určite viedol k strate britského vplyvu, podkopal NATO a pomohol by nepriateľom Západu práve vtedy, keď celá euroatlantická komunita musí stáť bok po boku proti spoločným hrozbám. Vrátané tých, ktoré nám klopú na dvere,“ napísalo však v otvorenom liste pre denník Daily Telegraph aj päť bývalých generálnych tajomníkov NATO.

Medzi nimi aj Brit Peter Carrington. Šéfom NATO bol v 80. rokoch minulého storočia. Je tiež posledným žijúcim členom kabinetu Winstona Churchilla z rokov 1951 až 1955. Práve Churchilla radi euroskeptici vyťahujú ako údajný príklad lídra, ktorý by bol proti únii. Je to však viac ako diskutabilné. Nemyslí si to ani jeho vnuk a poslanec za konzervatívcov Nicholas Soames.

Súčasní predstavitelia NATO vidia v Brexite v prvom rade otázku, ktorú si, samozrejme, musia vyriešiť samotní Briti. Aj v ich vyjadreniach však zaznievajú obavy.

"Británia je jedným z najdôležitejších členov NATO, čo sa týka vojenských spôsobilostí. Okrem toho vnímame EÚ ako dôležitého strategického partnera aliancie. Keď bude mať únia vnútorné problémy, ktoré by spôsobil Brexit, mohlo by to mať negatívny dosah aj na európsku solidaritu medzi našimi priateľmi,“ uviedol pre Pravdu na konferencii Globsec zástupca generálneho tajomníka NATO, americký diplomat Alexander Vershbow.

Podkopanie dôvery

Podľa Andreu Frontiniho z Centra pre európsku politiku v Bruseli sa dá hovoriť o tom, že Londýn má na oblasť bezpečnosti v rámci NATO a v rámci EÚ odlišné pohľady. "Aliancia nikdy nekládla pred Britániu otázku obmedzenie jej vojenskej suverenity,“ uviedol pre Pravdu Frontini. "Na druhej strane sa v Spoločnej obrannej a bezpečnostnej politike únie Londýn nikdy nechcel k niečomu zaväzovať,“ vysvetľuje expert.

Frontini pripomína, že Brexit by bol stratou pre všetkých. "Londýn by nemal ako ovplyvňovať integračný proces EÚ v rámci zahraničnej a bezpečnostnej politiky. Británia sa v nej nechce až tak angažovať, ale väčšia spolupráca medzi členmi únie má jednoznačne dosah na národné záujmy,“ tvrdí odborník. "Únia by zase stratila vo vojenskom zmysle, čo sa týka operačných schopností a priemyselných kapacít. EÚ by sa tak mohla dostať na periférnej úlohy v globálnych vzťahoch,“ myslí si Frontini.

Odborník na obranné štúdie Simon Moody z King’s College v Londýne vidí v Brexite výrazný politický problém, ktorý môže mať vplyv na bezpečnosť.

"Najväčšou hrozbou je, aký to bude mať dosah na spojencov. Najdôležitejšou vecou v každej vojenskej alebo politickej aliancii je zabezpečiť politickú súdržnosť. Vystúpenie Británie z únie podkope dôveru dôležitých spojencov, najmä tých európskych, ktorí sú zároveň partnermi v NATO,“ myslí si Moody. "Okrem toho nekonvenčné bezpečnostné hrozby od masovej migrácie po terorizmus, ktorým čelí európsky kontinent, sa zväčšujú. Ak Británia nebude súčasťou rozhodovacích orgánov EÚ, zásadne to poškodí jej schopnosť ovplyvňovať politiku únie. To bude mať priamy alebo nepriamy vplyv na britskú bezpečnosť,“ uviedol pre Pravdu Moody.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #David Cameron #Brexit