V Donbase sa tak skoro voliť nebude

Hlasovanie na povstaleckom území v Donbase, v samozvanej Doneckej a Luhanskej republike, prichádza podľa Kyjeva do úvahy nie skôr ako o dva roky. Tvrdí to najnovšie ukrajinská Ústredná volebná komisia ústami jej podpredsedu Andrija Maheru. Pritom ide o jeden z hlavných záväzkov v rámci trinásťbodového dokumentu známeho ako Minsk 2.

19.05.2016 09:30
Ukrajina, voľby, Donbas, Doneck, Luhansk,... Foto: ,
Voľby v Donbase vraj skôr ako o dva roky nebudú.
debata (23)

„Podľa optimistických politických predpovedí presne toľko času treba na prípravu hlasovacieho procesu,“ cituje Maheru portál Liga.net.

Voľby v Donbase sú pritom kľúčovou etapou riešenia ukrajinského konfliktu v rámci dohôd z Minska. Svojho času námestník ukrajinského ministerstva zahraničia Vadim Pristajko vyhlásil, že Kyjev je pripravený vypracovať návrh zákona týkajúci sa hlasovania v Donbase a uskutočniť ho v lete. Lídri samozvaných republík DĽR a LĽR však neraz odkázali Kyjevu, že uskutočnenie volieb je možné až po ich odsúhlasení.

Minulý týždeň v Berlíne na rokovaní tzv. normandskej štvorky jeho účastníci museli priznať, že sa nepodaril žiaden pokrok vrátane otázky týkajúcej sa hlasovania na Donbase. Sotva sa to podarí aj Victorii Nulandovej z ministerstva zahraničia USA, ktorá v uplynulých hodinách lobovala v Moskve s tým, aby aj Kremeľ svojím vplyvom priblížil dátum volieb na povstaleckom území.

Vzniká však otázka, či má Kyjev skutočne záujem o hlasovanie. Podľa ukrajinského politológa Michaila Pogrebinského Ukrajina, Kyjev, prezident Petro Porošenko ho nemajú. „Ak totiž voľby budú, tak tamojšie územie sa stane enklávou, ktorá bude mať vlastné zákony,“ cituje Kyjevčana agentúra RIA Novosti. Podľa Pogrebinského citovaného aj rádiom Golos stolici „budú tam však stále ľudia, s ktorými sa bude treba dohodnúť ako s autonómnymi objektmi, a to nik nepotrebuje“. Zatiaľ však Kyjev ako dôvod odkladania hlasovania o. i. uvádza dvojročnú pauzu Kyjeva v kontrole oblasti.

„Na týchto územiach už dva roky nefunguje štátny register voličov. Iba jeho kontrola a obnovenie budú veľmi zložité. Bude tiež potrebné zistiť, v akom stave sú tamojšie objekty, v ktorých je spomínaný register. V akom stave je komunikačné spojenie, či existuje opatrenie zabraňujúce zásahu zvonku do zoznamov. Nič z toho nevieme,“ tvrdí najnovšie aj podpredseda ústrednej volebnej komisie.

Podľa Kyjeva existujú aj iné „oficiálne“ dôvody odkladu volieb. Ich konanie napríklad prezident Porošenko podmieňuje „opätovnou kontrolou ukrajinsko-ruskej hranice a zastavením paľby na frontovej línii v Donbase“. Medzi „neoficiálne“ dôvody „stúpencov vojny“ v Kyjeve zase patrí udržanie vojnového požiaru na Donbase. Jeho uhasenie by totiž, nielen podľa ukrajinských pozorovateľov, znamenalo koniec štedrej zahraničnej finančnej a materiálnej pomoci a vypadnutie Ukrajiny z „veľkej hry“ veľmocí v zápase o ich globálne záujmy.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Ukrajina #Donbas