Egyptská armáda našla trosky airbusu aj prvé pozostatky obetí

Egyptská armáda našla v piatok trosky lietadla spoločnosti Egyptair, ktoré sa vo štvrtok zrútilo v Stredozemnom mori. Podľa egyptskej televízie, na ktorú sa odvoláva agentúra Reuters, objavila vo vzdialenosti asi 290 kilometrov severne od prístavnej Alexandrie osobné veci cestujúcich aj pozostatky tiel.

20.05.2016 07:36 , aktualizované: 19:51
debata (43)
Príbuzní obetí havarovaného lietadla na... Foto: SITA/AP, Amr Nabil
Egypt, lietadlo, Egypt air, pozostalí Príbuzní obetí havarovaného lietadla na medzinárodnom letisku v Káhire.

Grécke ministerstvo obrany neskôr doplnilo, že Egypťanom sa podarilo nájsť batožinu, sedačky z lietadla aj prvé pozostatky pasažierov. Pátranie sa podľa šéfa Egyptair odohráva v okruhu viac ako 60 kilometrov, ale môže sa podľa potreby rozšíriť. S pátraním pomáha americký lietadlo P-3 Orion štartujúce z námornej základne na Sicílii.

Francúzsko vyslalo do oblasti zo svojho prístavu Toulon loď s radarovým sonarom, ktorá má predovšetkým hľadať obe čierne skrinky airbusu, na ktorého palube bolo celkovo 66 ľudí. Dorazí na miesto najskôr za dva až tri dni. Zatiaľ nie je po skrinkách, ktoré by mali dlhodobo vysielať vlastný signál, ani stopy. More v oblasti je hlboké až 3-tisíc metrov a bude teda ešte trvať, než prípadne lokalizované skrinky vyzdvihnú pomocou špeciálnych ponoriek. Skrinky by ako prvé mali pomôcť vniesť viac svetla do vyšetrenia tragédie.

Egyptský prezident Abdal Fattah Sísí krátko po správe o náleze častí lietadla kondoloval rodinám obetí. Egyptský minister pre civilné letectvo potom podľa tlače pozostalým povedal, že nešťastie nikto neprežil. Medzi pasažiermi bolo 30 Egypťanov, 15 Francúzov aj občania ďalších krajín.

Grécky minister obrany Panos Kammenos na tlačovej konferencii spresnil, že podľa najčerstvejších správ z egyptského krízového štábu sa pátracím tímom podarilo lokalizovať najmenej dve sedadlá z havarovaného lietadla, jeden alebo viac kusov batožiny a časť ľudského tela. Podľa neho sa nález podaril v oblasti južne od miesta, kde leteckí dispečeri vo štvrtok nadránom stratili s lietadlom kontakt. Nálezy teraz preveria experti z niekoľkých krajín.

Obrázok o tom, kam stroj dopadol, môže dokresľovať správa Európskej vesmírnej agentúry (ESA). Tá zverejnila satelitné snímky, na ktorých je podľa všetkého vidieť dva kilometre dlhá ropná škvrna. Na snímke zo štvrtka je škvrna podľa agentúry Reuters asi 40 kilometrov juhovýchodne od miesta posledného kontaktu s lietadlom. Fotografia z piatka ukazuje, že sa škvrna posunula asi o päť kilometrov. ESA zároveň upozornila, že škvrna nemusí nutne pochádzať z lietadla Egyptair.

Americké ministerstvo obrany v noci na piatok uvedlo, že zatiaľ nemá žiadne informácie, ktoré by poukazovali na výbuch na palube egyptského lietadla.

Stroj smerujúci z Paríža do Káhiry zmizol z obrazoviek radarov nedlho pred plánovaným pristátím v egyptskom hlavnom meste. Príčiny havárie zatiaľ nie sú známe, špekuluje sa o technickej poruche, chybe pilota alebo teroristickom ú­toku.

Airbus A320 egyptského vlajkového dopravcu EgyptAir sa dostal do problémov vo štvrtok o 2.30 h SELČ, približne pol hodiny pred plánovaným pristátím v Káhire. Lietadlo začalo vo výške necelých 11 300 metrov nad morom prudko meniť smer, na čo kleslo do výšky približne 4600 metrov a zmizlo z obrazoviek radarov.

Posádka nevyslala núdzový signál a informácie o tom, kde mohol nezvestný stroj dopadnúť do mora, sú zatiaľ nejasné. Grécke ministerstvo obrany uviedlo, že oblasť pátrania po zvyškoch lietadla sa nachádza približne 370 kilometrov juhovýchodne od ostrova Karpathos, čo je približne 130 kilometrov od egyptského pobrežia.

Egyptská strana predtým uviedla, že trosky pochádzajúce údajne z havarovaného airbusu sa našli pri gréckom Karpathose. Šéf gréckeho úradu pre vyšetrovanie leteckých katastrof Athanassios Binis následne vyhlásil, že trosky nájdené v mori nepochádzajú z nezvestného lietadla, čo potvrdila i samotná spoločnosť EgyptAir.

Podľa vyjadrenia egyptského ministra civilného letectva Šarífa Fathího je pravdepodobnosť, že príčinou štvrtkovej havárie lietadla EgyptAir bol teroristický útok, väčšia než pravdepodobnosť technického zlyhania. Francúzsky prezident Francois Hollande vyhlásil, že v tejto súvislosti zatiaľ nie je možné vylúčiť žiadnu možnosť.

Medzi cestujúcimi sa nachádzalo 30 Egypťanov, 15 francúzskych občanov, dvaja Iračania a po jednom cestujúcom z Británie, Belgicka, Kuvajtu, Saudskej Arábie, Sudánu, Čadu, Portugalska, Alžírska a Kanady. Podľa DPA nie sú žiadne náznaky, že by niekto z cestujúcich alebo členov posádky mohol haváriu prežiť.

Na objasnení okolností havárie majú pracovať spoločne egyptskí a francúzski vyšetrovatelia. Americká spravodajská stanica CNN uviedla, že nezvestný airbus absolvoval v stredu lety do Eritrey a Tuniska a počas letu z Paríža do Káhiry neprepravoval žiadny špeciálny náklad.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #Airbus #havária lietadla