Na Ukrajine opäť zverejnili údaje akreditovaných novinárov

Ukrajinský server Mierotvorca sa dnes ironicky ospravedlnil za to, že 10. mája zverejnil "zastaraný" zoznam novinárov akreditovaných u proruských separatistov na východe Ukrajiny. Zároveň umožnil stiahnutie "aktualizovaného" zoznamu. Už predchádzajúce zverejnenie osobných údajov žurnalistov vyvolala kritiku zo strany EÚ, Rady Európy a časti ukrajinských predstaviteľov. Za Mierotvorcu sa však postavil ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov.

20.05.2016 16:23
debata (14)

Mierotvorca na webe pred desiatimi dňami zverejnil súpis novinárov aj s ich osobnými údajmi, vrátane telefónnych čísel a e-mailových adries. Na tomto zozname bolo celkom 4 068 žurnalistov, vrátane spravodajcov z viacerých ruských médií, agentúr Reuters a AFP, stanice BBC, televízií ARD a ZDF a tiež Českej televízie, Českého rozhlasu a českého časopisu Respekt.

Server o sebe tvrdí, že pátra po činoch ohrozujúcich ukrajinskú národnú bezpečnosť i bezpečnosť celého sveta. Zverejnenie zoznamu označil za potrebné, „lebo vychádzame zo skutočnosti, že títo novinári spolupracujú s bojovníkmi teroristickej organizácie a to je dôležitá informácia, ktorú my, občania Ukrajiny, musíme poznať“.

Zverejnenie zoznamu vyvolalo rozhorčenú reakciu predovšetkým dotknutých novinárov, ktorí obvinenia zo spolupráce so separatistami odmietli. Kritika sa ozvala aj z radov ukrajinských činiteľov a rovnako od Európskej únie.

„Po zverejnení sme videli, aký verejný záujem a diskusie zoznam vyvolal. Mnohí novinári od nás požadovali ospravedlnenie a my sme nakoniec pochopili prečo. Z tohto dôvodu sa kolektív centra úprimne ospravedlňuje, lebo sa ukázalo, že zoznam skutočne nie je najčerstvejší. Ide o to, že … bol získaný od takzvanej ministerky propagandy teroristickej organizácie ‚DLR‘ Jeleny Nikitinovej v decembri 2015 a obsahoval len niečo cez 4-tisíc položiek,“ uvádza sa v správe, ktorú Mierotvorca v piatok publikoval na svojom webe.

Centrum zároveň tvrdí, že disponuje „čerstvejším“ zoznamom z tohtoročného februára, ktorý má od námestníka Nikitinovej a ktorý obsahuje 5 412 záznamov. Je v ňom vraj, okrem „miestnej proruskej teroristickej zberby“, 2 082 ruských a 1 816 zahraničných novinárov.

Aj nový súpis obsahuje mená spojené s Českou republikou. Je medzi nimi aj niekoľko koordinátorov organizácie Človek v tiesni pôsobiacich na Ukrajine. Niektoré mená sa v zozname opakujú.

Mierotvorca opätovné zverejnenie zoznamu novinárov akreditovaných u proruských separatistov v Donbase zdôvodňuje poukázaním na dva články v ukrajinskej ústave zmieňujúce informačnú bezpečnosť krajiny a zverejňovanie aj utajovaných informácií, ktoré sú predmetom verejného záujmu.

Ruské médiá spájajú Mierotvorcu s tímom ukrajinského ministra vnútra Arsena Avakova. Sám Avakov ostro odsúdil novinárov akreditovaných u separatistov, pripomenula agentúra Unian. „Považujem za neprijateľné a nemorálne mať akékoľvek kontakty so samozvanými okupačnými úradmi,“ zdôraznil minister minulú sobotu. Akreditáciu novinárov u separatistov, ktorí „zabili stovky vlastencov“, Avakov ostro odsúdil a pochválil Mierotvorcu za „boj s okupantmi“. Mierotvorca sa podľa neho ničím neprevinil, pretože sami novinári si vybrali už vtedy, keď svoje údaje poskytli „banditom okupačného režimu“.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #novinári #Ukrajina #proruskí separatisti