NATO sa chce s Ruskom rozprávať. A odstrašiť ho

Aj Slovensko sa zapojí do posilnenia východného krídla Severoatlantickej aliancie. Na ňom sa definitívne majú dohodnúť krajiny NATO na summite vo Varšave, ktorý sa koná 8. až 9. júla. O prípravách naň rokovali vo štvrtok a včera ministri zahraničných vecí 28 krajín aliancie. Slovensko zastupoval šéf diplomacie Miroslav Lajčák.

21.05.2016 18:00
lajčák, miroslav lajčák, Foto: ,
„Musíme posilniť východné krídlo, aby nevznikli pochybnosti o ochote a pripravenosti NATO ochrániť územnú celistvosť každého člena,“ zdôraznil Miroslav Lajčák.
debata (580)

Ministri sa pozerali najmä a východ a juh. Teda na správanie Ruska a na hrozby terorizmu a zlyhávajúcich štátov na juhu.

Pohľad na východ

"Naše kroky a slová musia byť jasné. Znamená to, že musíme posilniť východné krídlo, aby nevznikli pochybnosti o ochote a pripravenosti aliancie ochrániť územnú celistvosť každého člena,“ uviedol v Bruseli Lajčák.

"Rovnako dôležite je tiež komunikovať  s Ruskom, aby nevznikli nedorozumenia, aby nedošlo k nejakému konfliktu na základe toho, že je tu malá miera dôvery a informácií,“  povedal slovenský minister zahraničných vecí.

Aliancia reagovala na anexiu Krymu a podporu separatistov na východe Ukrajiny krokmi, ktoré vedú k posilňovaniu jej prítomnosti na východe NATO. Jednoznačne to žiadajú pobaltské krajiny a Poľsko. Bulharsko a Rumunsko chcú zase vidieť viac angažovanosti aliancie v Čiernom mori.

Rusko tieto kroky kritizuje a tvrdí, že neprispievajú k bezpečnosti v Európe. Aliancia však pripomína, že robí veci transparentne a s Moskvou sa snaží komunikovať. Ešte do summitu vo Varšave by sa mala stretnúť aj Rada NATO-Rusko.

Na stretnutí v poľskom hlavnom meste sa má  definitívne rozhodnúť o vyslaní pravdepodobne jednej brigády, teda okolo štyritisíc vojakov, na východ aliancie. Do posilňovania aliančnej prítomnosti sa podľa Lajčáka zapojí aj Slovensko.

"My nežiadame vojakov na našom území. Sme však solidárni s našimi partnermi, ktorí takúto prítomnosť požadujú. Veľmi seriózne sa pracuje na tom, aby do toho bolo zapojené aj Slovensko,“ vyhlásil.

Podľa Lajčáka je ešte predčasné hovoriť, ako to konkrétne bude vyzerať. "Upresňujeme to. Uvažujeme však nad spoločnou prítomnosťou krajín visegrádskej štvorky,“ povedal minister zahraničných vecí.

Pre niekoľkými týždňami šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó vyhlásil, že každá krajina V4 by mala poskytnúť  150 vojakov.

"Nechcel by som predbiehať to, čo povedia naši partneri. Diskutovali sme o tom so všetkými spojencami vrátene visegrádskej štvorky,“ reagoval pre Pravdu lotyšský minister zahraničných veci Edgars Rinkevičs. "Môžem však povedať, že si veľmi vážime solidaritu, ktorú preukazujete,“ povedal šéf diplomacie.

Čo je nové na juhu

Na summite vo Varšave by tiež mali NATO a Európska únia oznámiť dohodu o prehĺbenej spolupráci v oblasti boja s hrozbami, ktorým čelí transatlantický región. Týka sa to Ruska, kyberbezpečnosti, migračných tokov a celkovo situácie na Blízkom východe a v severnej Afrike.

Aliancia posilní svoju prítomnosť v Stredomorí. USA pošlú jednu loď do misie v Egejskom mori, ktorá monitoruje pohyb pašerákov ľudí. NATO má spolupracovať s operáciou EÚ Sophia, aby lepšie strážila pobrežné vody Líbye. V severoafrickej krajine však podľa slov generálneho tajomníka NATO žiadnu vojenskú operáciu nechystá.

© Autorské práva vyhradené

580 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #NATO #Miroslav Lajčák