Obama oznámil zrušenie zbrojného embarga proti Vietnamu

Americký prezident Barack Obama oznámil zrušenie embarga na predaj amerických zbraní do Vietnamu. Obama je v ázijskej krajine na návšteve ako tretí prezident USA od konca vietnamskej vojny v 70.rokoch.

23.05.2016 09:09
Obama Foto: ,
Americký prezident Barack Obama.
debata (184)

„Spojené štáty rušia zákaz,“ povedal Obama na tlačovej konferencii v Hanoji.

Obama odišiel do Ázie, aby okrem Vietnamu zavítal aj do Japonska. Cieľom jeho cesty je posilniť ekonomické a bezpečnostné vzťahy. V Japonsku chce navštíviť ako prvý prezident USA Hirošimu a z jeho programu vo Vietname sa pozornosť upínala práve na možnosť zmiernenia alebo zrušenia zbrojného embarga.

Americkí poslanci sa snažili prezidenta presvedčiť, aby pred zrušením požadoval zlepšenie situácie na poli dodržiavania ľudských práv vo Vietname.

Washington čiastočne zbrojné embargo zrušil v roku 2014, ale Vietnam si prial ďalšie uvoľnenie. Odôvodňoval to tým, že je nútený čeliť územným nárokom Číny.

Očakáva sa, že krok USA vyvolá v Číne negatívnu odozvu, pretože Pekingu sa nepáči posilňovanie amerických obranných zväzkov v oblastiach, ktoré považuje za čínske územie.

Obama sa v pondelok stretol s prezidentom Tran Dai Quangom a obaja sa zúčastnili podpisu niekoľkých obchodných zmlúv medzi americkými a vietnamskými podnikmi. Podľa Bieleho domu činí hodnota dohodnutých kontraktov viac ako 16 miliárd dolárov.

184 debata chyba
Viac na túto tému: #Barack Obama #Vietnam