Merkelová: Turecko musí pre bezvízový styk splniť podmienky EÚ

Nemecká kancelárka Angela Merkelová povedala pri stretnutí s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom, že Turecko musí splniť všetky podmienky Európskej únie, vrátane revízie protiteroristických zákonov, ak chce dosiahnuť bezvízový styk s úniou.

23.05.2016 11:57 , aktualizované: 16:04
Merkelová, Erdogan Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
debata (70)

Merkelová rokovala s Erdoganom na okraj summitu OSN o humanitárnej činnosti v Istanbule.

Merkelová tiež vyjadrila svoje hlboké znepokojenie nad ústavnou zmenou, ktorú minulý týždeň odhlasoval turecký parlament a ktorá umožňuje odobratie právnej imunity tým poslancom, ktorí môžu byť predmetom trestného stíhania. Podľa kritikov chce turecká vládna Strana spravodlivosti a rozvoja týmto krokom zasadiť ranu prokurdskej opozícii, ktorej rady by kvôli trestnému stíhaniu zákonodarcov značne preriedili.

Merkelová ale tiež zdôraznila svoju podporu marcovej dohode EÚ s Tureckom o obmedzení migračného toku do Európy. Jej súčasťou je prísľub bezvízového styku. Ankara pritom dala niekoľkokrát najavo, že protiteroristické zákony, ktoré podľa kritikov umlčujú tiež opozíciu, meniť nemieni.

Merkelová na domácej scéne čelí obvineniam, že situáciu na tureckej politickej scéne a kroky prezidenta Erdogana posudzuje príliš zhovievavo, aby si kvôli nedávno uzavretej dohode o vrátení migrantov nepopudili Ankaru.

Turecko pohrozilo vypovedaním dohôd s úniou

Poradca tureckého prezidenta Erdogana pohrozil vypovedaním dohôd medzi Tureckom a Európskou úniou, ak bude EÚ v rokovaniach s Ankarou používať taktiku dvojakého metra.

Teraz panujú obavy, že prílev utečencov sa opäť zvýši, ak prestane Ankara na ich pohyb dohliadať.

Erdoganov poradca Yigit Bulut poskytol rozhovor televíznej stanici TRT Haber a venoval sa v ňom hlavne budúcej ekonomickej politike Turecka.

Povedal tiež, že ak bude EÚ vo vzťahu s Tureckom používať taktiku dvojakého metra a nebude plniť sľuby dané Turecku, vypovie Ankara všetky doteraz uzatvorené dohody vrátane colnej únie.

Dohody sa týkajú spoločného postupu, ktorý má obmedziť príliv utečencov do Európy. Súčasťou dohôd je aj sľub, že únia po splnení daných podmienok zruší do konca júna vízovú povinnosť pre Turkami cestujúcich do Európy. Termín sa ale zrejme nestihne, pretože dvadsaťosmička s Tureckom stále nevyriešila jeden zo zostávajúcich sporných bodov, ktorý sa týka tureckých protiteroristických zákonov.

"Nech ďalej uplatňujú dvojaký meter, nech ďalej neplnia sľuby dané tureckým občanom, ale musia tiež vedieť, že ak budú v tomto správaní pokračovať, Turecko veľmi skoro urobí veľmi radikálne rozhodnutia. Mohlo by zrevidovať všetky vzťahy k EÚ vrátane colných dohôd a dohôd o vrátení utečencov. Európa svoje sľuby musí plniť, "povedal na adresu únie Bulut.

EÚ sa v marci dohodla s Ankarou na postupe, podľa ktorého sú – po individuálnom posúdení azylovej žiadosti – späť do Turecka posielaní všetci migranti, ktorí priplávali na grécke ostrovy v Egejskom mori. Výmenou únia sľúbila za každého Sýrčana medzi nimi prevziať na svoje územie iného sýrskeho utečenca z táborov v Turecku, podporiť starostlivosť o sýrskych utečencov v krajine výraznou finančnou pomocou, zrýchliť rokovania o bezvízovom styku a otvoriť nové kapitoly vlečúcich sa tureckých prístupových rokovaní.

V otázke bezvízového styku ale únia začala rokovať o brzdovom mechanizme. Minulý týždeň sa krajiny únie zhodli na zmene únijných pravidiel tak, aby bolo možné prerušiť bezvízový styk s treťou krajinou. Mechanizmus by mohol byť použitý, keď budú občania určitej krajiny prichádzať do EÚ vo veľkých počtoch, žiadať o azyl, páchať trestnú činnosť a podobne. Nemecký denník Bild v pondelok napísal, že nemecká vláda neočakáva zavedenie bezvízového styku medzi Tureckom a EÚ pred rokom 2017, pretože Ankara nesplní do konca roka dané podmienky. Vláda ale tieto informácie nepotvrdila.

Prieskum verejnej mienky, o ktorom v pondelok informoval denník Handelsblatt, ukázal, že viac ako polovica Nemcov neschvaľuje dohodu medzi EÚ a Tureckom. Na otázku, či si myslí, že je politika Merkelovej voči Turecku správna, odpovedalo 59 účastníkov prieskumu záporne a 31 percent kladne.

70 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #dohoda EÚ-Turecko