V Istanbule sa začal humanitárny summit OSN

V tureckom Istanbule sa pod záštitou OSN začal prvý humanitárny summit. Jeho cieľom je vyhodnotenie a zlepšenie globálneho humanitárneho systému. Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun v úvode dvojdňovej konferencie vyzval na zníženie počtu vnútorných utečencov do roku 2030 o polovicu. Na summite je 80 vládnych delegácií, mimovládne organizácie, podnikatelia a darcovia.

23.05.2016 14:48
debata (19)
Zástupcovia vládnych delegácií na humanitárnom... Foto: SITA/AP, Yasin Bulbul
turecko, humanitárny summit Zástupcovia vládnych delegácií na humanitárnom summite OSN.

„Zišli sme sa tu, aby sme utvorili inú budúcnosť,“ vyhlásil podľa agentúry Reuters Pan Ki-mun. „Vyzývam vás k tomu, aby sme do roku 2030 znížili o polovicu počet vnútorných utečencov a pre utečencov a presídlené osoby našli lepšie dlhodobé riešenia, spočívajúce v rovnejšom zdieľaní zodpovednosti,“ dodal. Táto úloha podľa neho nebude jednoduchá a bude potrebné silná politická vôľa.

Vo svete je teraz podľa AFP asi 60 miliónov utečencov a pomoc potrebuje približne 125 miliónov ľudí.

Na summit pricestovala aj nemecká kancelárka Angela Merkelová či turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Ten na konferencii zopakoval, že súčasný humanitárny systém je podľa neho nedostatočný, utečenecké bremeno nesú len niektoré krajiny a zodpovednosť by mal preto prijať celý svet. Turecko na svojom území hostí najväčší počet migrantov na svete, z toho 2,7 milióna Sýrčanov, dodal Erdogan.

Merkelová uviedla, že je potrebné urobiť koniec nesplneným finančným prísľubom a nastoliť dôveryhodný systém financovania humanitárnych projektov. „Veľmi často sú prisľúbené finančné dary, ale peniaze neprichádzajú. To musí prestať,“ povedala Merkelová.

Závery stretnutia nebudú záväzné, kritici sú preto skeptickí. Organizácia Lekári bez hraníc (MSF) uviedla, že sa na summite nezúčastní, lebo od neho neočakáva konkrétny posun, ale iba „ohlasovanie dobrých zámerov“.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #Turecko #utečenci #summit #humanitárna kríza