Web Mirotvorec obnovil činnosť, zverejnil dáta ďalších novinárov

Ukrajinský webový portál Mirotvorec je napriek protestom novinárskej obce opäť funkčný. Objavil sa na ňom nový zoznam novinárov akreditovaných v samozvaných proruských republikách vyhlásených na území Donbasu na východe Ukrajiny.

24.05.2016 17:56
debata (3)

Ako informovala agentúra TASS, v zozname je približne 300 mien novinárov, ako aj informácie o mieste ich trvalého pobytu, čísla ich telefónov a e-mailové adresy.

Veľkú časť (293) novinárov z tohto zoznamu tvoria spravodajcovia zahraničných agentúr a médií. Sú medzi nimi osoby z 59 krajín sveta vrátane Rakúska, Nemecka, Gruzínska, Brazílie či Iraku. TASS poznamenal, že zoznam tentoraz neobsahuje meno nijakého ruského novinára.

Mirotvorec pred dvoma týždňami zverejnil osobné údaje takmer 5 000 novinárov akreditovaných v Doneckej ľudovej republike a Luhanskej ľudovej republike vyhlásených proruskými separatistami v Donbase.

Okrem ukrajinských novinárov boli v týchto zoznamoch aj spravodajcovia zahraničných médií a denníkov, napríklad televízií CNN a al-Džazíra, tlačových agentúr Agence France-Presse (AFP) či Reuters, vysielacej spoločnosti BBC, denníka New York Times a ďalších. Web ich súčasne obvinil z „napomáhania teroristickým organizáciám“.

Zverejnenie osobných údajov vyvolalo veľké znepokojenie v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) i v EÚ, ktorej predstaviteľ na Ukrajine Jan Tombiňski vyzval ukrajinskú vládu, aby zabránila v prístupe k zverejneným osobným údajom novinárov akreditovaných v DĽR a LĽR. Upozornil, že ich zverejnenie je porušením medzinárodných noriem i zákonov Ukrajiny.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí označilo zverejnenie osobných dát za „zneužitie deklarovaných slobôd v záujme politických ambícií“.

Agentúra TASS tvrdí, že za projektom Mirotvorec je poslanec ukrajinského parlamentu Anton Heraščenko, ktorý pred niekoľkými dňami deklaroval, že web obnoví svoju činnosť napriek protestom verejnosti.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #novinári #Ukrajina #Donbas #separatisti