Szydlová načrtla EK návrh riešenia sporu o ústavný súd

Predsedníčka poľskej vlády Beata Szydlová rokovala s podpredsedom Európskej komisie (EK) Fransom Timmermansom. Po stretnutí povedala, že predložila návrh na riešenie sporu o ústavný súd. Práve tento spor viedol EK k tomu, aby proti Varšave začala procedúru na ochranu právneho štátu.

24.05.2016 21:53
Poľsko, Beata Szydlová Foto: ,
Poľská premiérka Beata Szydlová.
debata

Poľské médiá si všimli, že Szydlová neprezradila žiadne podrobnosti o svojom návrhu. Agentúra AP usúdila, že k žiadnemu prelomu nedošlo. Reuters konštatoval, že únia dala Poľsku viac času na vyriešenie ústavnej krízy.

„Vláda navrhla také riešenie, ktoré by mohol prijať parlament a ktoré by splnilo všetky podmienky, aby bol spor okolo ústavného súdu vyriešený a tiež aby ústavný súd fungoval transparentnejšie,“ povedala Szydlová po zhruba hodinovom rokovaní. Zdôraznila pritom, že spor si musí vyriešiť Poľsko samo, ako svoju vnútornú záležitosť, ale dodala, že Varšava je otvorená dialógu s Európskou komisiou.

Timmermans podľa médií súhlasil, že problém možno vyriešiť len v Poľsku, a dodal, že riešenie je aj v záujme Európskej únie. Uistil zároveň, že EK pri riešení podporí „všetky strany konfliktu“.

Novinári nedostali príležitosť klásť otázky.

Poľská vládnuca strana Právo a spravodlivosť (PiS) po výraznom víťazstve v parlamentných voľbách vlani v októbri urobila niekoľko kontroverzných krokov k upevneniu moci. Patrí k nim novela zákona o ústavnom súde, ktorá podľa kritikov ochromila najvyšší súdny orgán v krajine. To viedlo Brusel k začatiu procedúry, ktorá by mohla skončiť až prijatím sankcií proti Poľsku.

EK minulý týždeň Varšave pohrozila, že podnikne ďalší krok v procedúre, ak nedôjde v riešení sporu o ústavný súd k „významnému pokroku“. Szydlová odpovedala v Sejme, dolnej komore poľského parlamentu, útokom na komisiu a na opozíciu. Sejm potom hlasmi vládnej väčšiny prijal rezolúciu „na obranu poľskej zvrchovanosti“. Komisia však doteraz žiadny ďalší krok nepodnikla, namiesto toho do Varšavy odletel jej prvý podpredseda.

Na schôdzke Szydlovej a Timmermansa sa zúčastnil aj námestník poľského ministra zahraničných vecí pre európske záležitosti Konrad Szymański. Ešte predtým sa podpredseda EK stretol s predsedom ústavného súdu Andrzejom Rzeplińským, uviedla televízia TVN 24.

Pri predchádzajúcej návšteve Varšavy minulý mesiac Timmermans povedal, že EK asi nebude musieť podniknúť ďalšie kroky proti Varšave z dôvodu obáv o demokraciu v Poľsku, pretože sa zdá, že krízu okolo ústavného súdu možno vyriešiť dialógom. Upozornil tiež, že vláda premiérky Szydlovej musí byť pripravená k ústupkom. K žiadnym ústupkom ani zmenám však nedošlo.

debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Ústavny súd