Van der Bellen: Zelený prezident, ktorý neprestane fajčiť

Nevolili ho preto, lebo ho majú radi, ale skôr preto, lebo jeho súpera majú radi ešte menej. Nový rakúsky prezident Alexander Van der Bellen (72) si to dobre uvedomoval aj počas kampane. Dokonca to priamo použil pri volebnej agitácii.

25.05.2016 09:00
Alexander Van der Bellen Foto: ,
Alexander Van der Bellen.
debata (20)

"Obraciam sa na všetkých tých, ktorí ma nemajú radi, ale možno majú Hofera radi ešte menej, aby volili mňa,“ vyhlásil Van der Bellen v prezidentskej kampani.

Zdá sa, že to naozaj bolo kľúčom k tomu, aby nová hlava štátu, ktorú podporovali Zelení, porazila kandidáta krajne pravicovej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Norberta Hofera. Van der Bellen nad vyhral ním o 31-tisíc hlasov. Do Hofburgu ho vyniesli Rakúšania, ktorí volili poštou.

Magazín The Economist napísal, že po kolapse kandidátov tradičných strán mali voliči na výber z dvoch extrémov. Pravicového a ľavicového. Či však hovoríme o extrémistoch, radikáloch alebo populistoch, jeden trend sa zdá viditeľný.

Voličom akoby dochádzala trpezlivosť s centristickými stranami. "Odkaz z rakúskych volieb znie, že európska verejnosť je hladná po politikoch, ktorí majú jasné ideály. A nedá sa povedať, či dávajú prednosť pravici, alebo ľavici,“ napísal The Economist.

Rakúske prezidentské to voľby ponúkli. Súboj dvoch pohľadov na svet. Dieťa utečencov Van der Bellen snívajúci o Európe bez plotov proti antiimigrantskému a eurokritickému Hoferovi.

"Nechcem, aby sa Rakúsko stalo prvou krajinou v západnej Európe, ktorú povedie člen populisticko-pravicového pangermanistického bratstva,“ vyhlásil Van der Bellen na adresu Hofera.

"Je to fašistický zelený diktátor,“ nezostal svojmu protivníkovi nič dlžný kandidát FPÖ. Van der Bellen sa určite v prezidentskom úrade nebude správať ako diktátor. Sám hovorí, že po takých tesných voľbách je potrebné stavať mosty.

"Veľa sa hovorí o tom, ako je táto krajina rozdelená. Myslím si však, že sa to dá interpretovať aj ako znak toho, že sme dve strany jednej mince. Jedna strana je rovnako dôležitá ako druhá. Spolu tvoríme Rakúsko,“ citovala agentúra AFP z Van der Bellenovej reči po ohlásení víťazstva vo voľbách.

Stavanie mostov medzi rozdielnymi tábormi je jedna vec, vzdanie sa svojho presvedčenia druhá. A to asi Van der Bellen neurobí. Keď raz povedal, že nevymenuje kancelára z radov FPÖ, tak už ťažko zmení názor. Rovnako ako sa Van der Bellen už nechce dať presvedčiť, že by mal prestať fajčiť.

"Raz som s tým už na štyri mesiace skončil, ale prečo by som mal v mojom veku podstúpiť také muky,“ vyhlásil nový rakúsky prezident.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #Alexander Van der Bellen