Putin vydal zajatkyňu, Kyjev ju vítal ako hrdinku

Po dvoch rokoch odsedených v Rusku sa ukrajinská dôstojníčka Naďa Savčenková (35) vrátila domov. Moskva ju vymenila za dvoch svojich vojenských prieskumníkov zadržaných pred rokom na východe Ukrajiny.

25.05.2016 10:10 , aktualizované: 26.05.2016 08:59
ukrajina, naďa savčenková, Foto: ,
Savčenková sa stala symbolom protiruského odporu.
debata (934)

Výmena vojnových zajatcov sa uskutočnila pod pláštikom prezidentskej milosti. Šéf Kremľa Vladimir Putin Savčenkovej odpustil zvyšok 22-ročného väzenia, ukrajinský prezident Petro Porošenko zrušil dva 14-ročné tresty. Obchod spečatili v noci na utorok v telefonickom rozhovore za asistencie nemeckej kancelárky a francúzskeho prezidenta, prezradil včera šéf Elyzejského paláca.

Moskva, ktorá nepriznáva účasť svojich vojakov v bojoch v Donbase a o zajatej dvojici tvrdí, že obaja boli už mimo aktívnej služby, prepusteným pripravila skromné privítanie. Na letisku ich čakali len manželky.

Putin namiesto nich prijal pozostalých po dvoch členoch moskovského televízneho štábu, obetiach mínometnej paľby, ktorú v Donbase podľa verdiktu ruského súdu na nich naviedla Savčenková. Tá to však poprela s argumentom, že v čase smrtiacej paľby už bola v zajatí proruských povstalcov, ktorí ju vzápätí nezákonne zavliekli do susedného Ruska.

Po návrate Savčenkovej v Kyjeve prepukla eufória. Na letisku ju vítal prezident Porošenko, ktorý ju vyznamenal titulom Hrdina Ukrajiny, i expremiérka Julia Tymošenková, na ktorej straníckej kandidátke bola v neprítomnosti zvolená za poslankyňu parlamentu. Kytice od oboch politikov odmietla s vysvetlením, že nemá rada kvety.

Naďa Savčenková v zajatí reportérov po tom, ako... Foto: Reuters, GLEB GARANICH
Naďa Savčenková Naďa Savčenková v zajatí reportérov po tom, ako vystúpila z lietadla na kyjevskom letisku Boryspiľ.

Na tvárach ukrajinských politikov sa popri povinných úsmevoch zračilo aj ťažko skrývané napätie. Analytici to pripisujú neistote okolo ďalšieho účinkovania impulzívnej vojačky, ktorá si bojovným vystupovaním pred ruským súdom, sériou dlhých protestných hladoviek a verejným odmietnutím žiadať Putina o milosť vyslúžila doma aureolu mučeníčky.

Porošenko označil Savčenkovú za symbol odporu proti ruskej agresii. V oslavnom prejave použil ako slovnú hračku jej krstné meno, ktoré v ukrajinčine znamená nádej. „Rovnako ako sme vrátili Naďu, vrátime aj Donbas, vrátime Krym. Naďa sa stala symbolom Ukrajiny. Všetci sa pýšime jej správaním, ktoré predviedla za dlhých 709 dní ako rukojemníčka ruského agresora,“ vyhlásil. Porošenkovi, Tymošenkovej ani iným domácim politikom Savčenková nepoďakovala za úsilie o jej oslobodenie.

„Keby nebolo ľudu, politici by nič nespravili,“ poznamenala. Zaprisahala sa, že je naďalej ochotná za Ukrajinu položiť život. „Som pripravená každú sekundu zomrieť za to, aby sme mohli žiť tak, ako chceme,“ povedala.

Savčenkovú na letisku privítala Júlia Tymošenková. Foto: Reuters, GLEB GARANICH
Naďa Savčenková, Savčenková, Júlia Tymošenková Savčenkovú na letisku privítala Júlia Tymošenková.

Minské dohody o urovnaní konfliktu na východnej úrovni však neodmietla, naopak, vyslovila nádej, že sa ich podarí dodržať. Pripustila, že sa v nej nazbieralo veľa zlosti a nenávisti, ktorú však podľa vlastných slov nechce ďalej šíriť.

„Želám si, aby ľudia chceli mier, ale chápem, že mier sa rodí iba po vojne,“ zdôraznila. Zahraniční politici výmenu zajatcov privítali ako gesto, ktoré by mohlo znížiť napätie medzi Kyjevom a Moskvou, ktoré sa v posledných dňoch vyhrotilo pre čoraz častejšie a ničivejšie porušovanie prímeria v Donbase.

Politológovia sa súčasne zamýšľajú nad tým, čo vstup charizmatickej vojačky s povesťou neriadenej strely spôsobí na rozhádanej ukrajinskej politickej scéne. Jurij Vasilčenko z renomovaného kyjevského týždenníka Delovaja stolica otvorene položil otázku: „Kto viac utrpí od návratu Savčenkovej, Porošenko, alebo Tymošenková?“

Analytik priznáva, že odpovedať na to je dnes veľmi ťažké. Predpovedá, že politici zo znepriatelených táborov sa budú pokúšať zneužiť politickú neskúsenosť oslobodenej hrdinky.

Podľa Vasilčenka teraz všetko závisí od Savčenkovej, ako sa zachová: „Má tri možnosti. Po prvé, že sa nedá vtiahnuť do rozbrojov medzi opozíciou a vládou. Po druhé, podporí opozíciu a na istý čas sa stane magnetom na protestný elektorát. A po tretie, že sa pokúsi zostať normálnym človekom.“

Vasilčenko pritom pre buričskú povahu Savčenkovej za najpravdepodobnejší scenár považuje ten druhý, pri ktorom sa nová národná hrdinka postaví po boku Tymošenkovej, alebo aj bez nej, na čelo odporcov Porošenkovej vlády a možno aj nového Majdanu.

Pôvodný článok z agentúr sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

934 debata chyba
Viac na túto tému: #milosť #Petro Porošenko #Naďa Savčenková