Nemecká vláda prijala návrh integračného zákona

Nemecká vláda prijala návrh zákona o integrácii. Norma uľahčí prístup utečencov na pracovný trh a zavádza sankcie pre tých, ktorí sa nebudú snažiť začleniť do spoločnosti a prijať nemecké hodnoty.

25.05.2016 11:53 , aktualizované: 14:20
debata (19)

Na tlačovej konferencii to povedali ministerka práce Andrea Nahlesová a minister vnútra Thomas de Maiziére. „Získanie práce je najlepší spôsob, ako sa integrovať do spoločnosti. Odstraňujeme preto prekážky, ktoré teraz zamestnávanie utečencov bránia,“ povedala Nahlesová.

Vláda podľa nej poskytne prostriedky na vytvorenie 100 000 pracovných miest určených prednostne pre migrantov, ktorí ešte len čakajú na vybavenie azylového konania, aby im umožnila jednoduchší prvý vstup na pracovný trh. „Považujem za míľnik, že vláda schválila integračný zákon, ktorý sa riadi heslom ‚podporovať aj požadovať‘,“ povedala Merkelová.

„Budeme pripravovať ponuky pre utečencov o prístupe na pracovný trh a týka sa prístupu k zamestnaniu odstupňovaný podľa toho, akú majú perspektívu tu zostať. Na druhej strane očakávame, že títo ľudia ponuku na integráciu prijmú,“ uviedla kancelárka.

Podľa už skôr predstavených kľúčových bodov zákona by sa mali zrušiť doterajšie ustanovenia, podľa ktorých museli úrady pred ponúknutím pracovného miesta utečencom preukázať, že o ne nemajú záujem Nemci ani občania iných štátov Európskej únie žijúci v Nemecku. Po novom by malo byť možné zamestnávať utečencov aj na krátkodobé práce.

Ochrannú lehotu však podľa Nahlesovej bude možné ponechať v určitých regiónoch, ktoré trpia vysokou nezamestnanosťou. O výnimkách budú rozhodovať krajinské vlády.

Integračné kurzy, v ktorých sa vysídlenci zoznamujú s nemčinou a s nemeckým spôsobom života, budú nanovo povinné. Tým, ktorí účasť v kurzoch odmietnu, bude hroziť krátenie vyplácaných príspevkov. „Ľudia, ktorí u nás chcú dlhodobo zostať, sa musia aktívne snažiť o integráciu a musia prijať naše hodnoty,“ povedal de Maiziére.

De Maiziére tiež potvrdil, že úrady budú prisťahovalcom určovať pevné miesto trvalého pobytu. „Ak sa imigranti usadia v mieste, kde prevláda komunita hovoriaca ich rodnou rečou a vyznávajúca ich náboženstvo, vedie to k vzniku get a paralelných spoločností. Presne tomu chceme zabrániť,“ povedal minister. Podľa neho sa však bude pri určovaní miesta pobytu zohľadňovať udržanie rodín pohromade.

Vláda zákonom reaguje na situáciu, keď vlani do Nemecka prišlo 1,1 milióna utečencov a v tomto roku ďalších 200 000. Odborníci upozorňujú, že je potrebné týchto ľudí čo najrýchlejšie zapojiť do práce, aby sa uľahčila ich integrácia do spoločnosti a predišlo sa vytváraniu get.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Angela Merkelová #utečenci #integrácia prisťahovalcov