Taliban vymenil sťatú hlavu za novú

Extrémistickú organizáciu Taliban vedie už od stredy mulla Hajbatulláh Áchúndzáda. Na poste šéfa hnutia vymenil mullu Achtara Mansúra, ktorý v sobotu 21. mája zahynul pri útoku amerického bezpilotného stroja na pakistanskom území na hranici s Afganistanom.

26.05.2016 07:07
Hajbatulláh Áchúndzáda, taliban, Foto: ,
Nový líder hnutia Taliban mulla Hajbatulláh Áchúndzáda na nedatovanej aj neznámej fotografii.
debata (2)

Taliban tak vzápätí vymenil sťatú hlavu za novú. Za Mansúrovu smrť sa však už stihol ešte v stredu pomstiť útokom na mikrobus, ktorý viezol v Kábule justičných pracovníkov. Samovražedný atentátnik zobral so sebou na večnosť desiatich cestujúcich.

Napriek protestom Islamabadu je Washington presvedčený, že práve využívanie bezpilotných lietadiel je najefektívnejší spôsob v boji proti afganským extrémistom. USA nezastavil ani rast protiamerických nálad Pakistancov, ktorých politické vedenie považuje „pravidelné útoky“ Američanov na svojom území za "destabilizujúci prvok na hranici dvoch štátov“.

„Mansúrova smrť je míľnikom v úsilí USA o dosiahnutie dlhodobého mieru a prosperity v Afganistane. Taliban by mal využiť túto príležitosť na to, aby sa vydal jedinou reálnou cestou k ukončeniu konfliktu. A tou je pripojenie sa k afganskej vláde v rámci procesu uzmierenia,“ reagoval na zabitie Mansúra prezident USA Barack Obama počas návštevy Vietnamu.

Podľa vyhlásenia vedenia Talibanu „menovanie nového lídra Islamského emirátu Hajbatulláha Áchúndzáda schválila jednohlasne Najvyššia rada (Surija) a všetci jej členovia mu prisahali vernosť“. Podľa prvých reakcií nový šéf hnutia vyhovuje väčšine jej členov, ktorých Mansúrov radikalizmus v mnohom postavil proti sebe. Už po jeho nástupe k moci v roku 2015.

Nového šéfa extrémistov podľa BBC všeobecne považujú za umiernenejšieho v porovnaní s jeho predchodcom, ktorý odmietal akýkoľvek dialóg s Kábulom. Mulla Hajbatulláh Áchúndzáda je však skôr duchovným ako vojenským lídrom. Nemá žiadne skúsenosti z bojov, ako je to už tradičné v prípade islamských lídrov. Možno práve preto sa jedným z jeho námestníkov stal Mansúrov syn.

Napriek „vojenskému“ hendikepu sa od nového lídra zatiaľ neočakáva zmena v politike hnutia, ústretovosť v dialógu o zmierení s vedením v Kábule. Do schválenia vo funkcii lídra Talibanu bol námestníkom Mansúra a predtým šéfoval sieti talibanských súdov. Je tak zodpovedný za väčšinu náboženských dekrétov (fatva), ktoré v mnohých prípadoch znamenali pre adresátov trest smrti.

Áchúndzáda pochádza z juhoafganskej provincie Kandahár považovanej za baštu Talibanu. Podľa mnohých pozorovateľov sa práve jeho menovaniu potešili hlavne radoví členovia hnutia. Je príslušníkom kmeňa Nurzaj.

Šéf diplomacie prechodnej afganskej vlády Abdullah Abdulláh už vyzval nového lídra Talibanu na mierové rozhovory. „Politické riešenie je jediná možnosť pre hnutie,“ upozornil minister. Hovorca vlády Džavíd Fajsal bol na jednej zo sociálnych sietí oveľa menej diplomatický, keď vyhlásil: „V opačnom prípade bude nový líder čeliť osudu Mansúra.“

V podstate podporil nekompromisný tón prezidenta Obamu. „Ak nejaký vodca neustále plánuje akcie poškodzujúce občanov USA a odmieta mierové rozhovory umožňujúce ukončiť desiatky rokov trvajúcu vojnu v Afganistane, tak to ako hlavný veliteľ ozbrojených síl nesmiem ignorovať,“ upozornil Obama citovaný AP.

Predpokladá sa, že Áchúndzáda má 55 rokov a väčšinu života strávil v Afganistane. Existujú však indície, podľa ktorých často navštevoval pakistanské mesto Quetta, v ktorom mal úzke kontakty s miestnymi pohlavármi, ktorí vždy udávali kurz Talibanu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Taliban #Hajbatulláh Áchúndzáda