Riešil konflikty? Je to výhoda, hovorí expert z Oxfordu o Lajčákovi

"Určite prevláda silný pocit, že po ôsmich mužoch za sebou nastal čas pre ženu, pre generálnu tajomníčku. A je ich veľa takých, ktoré sú obdivuhodne kvalifikované. Pre mužského kandidáta tentoraz bude zásadné potrebné, aby sa vyčlenil z davu,“ uviedol pre Pravdu o voľbe generálneho tajomníka OSN Sam Daws. Expert na Organizáciu Spojených národov pôsobí na prestížnej Oxfordskej univerzite.

27.05.2016 08:00
debata (5)
Sam Daws, expert na Organizáciu Spojených...
Sam Daws, OSN Sam Daws, expert na Organizáciu Spojených národov pôsobí na prestížnej Oxfordskej univerzite.

Podľa nepísaných pravidiel o rotácii by sa mal stať novým generálnym tajomníkom OSN niekto z regiónu východnej Európy. Predpokladáte, že Bezpečnostná rada OSN, ktorá odporúča kandidáta Valnému zhromaždeniu, tento princíp zachová?
Ešte nikdy v histórii sa nestalo, aby bol generálny tajomník OSN z východoeurópskej skupiny. Je preto pravdepodobné, že Bezpečnostná rada by mohla podporiť kandidáta z tohto regiónu. Najmä, keď s tým budú súhlasiť Rusko a USA, dvaja kľúčoví členovia BR OSN. Keby k tomu nedošlo, asi sa hľadanie nového generálneho tajomníka rozšíri na Latinskú Ameriku, ktorá mala naposledy šéfa OSN pred 25 rokmi.

Viacero oficiálnych kandidátov sú bývalí členovia vlád či dokonca premiéri. Je výhodou či skôr nevýhodou pre slovenského ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka, že stále aktívne zastáva post šéfa diplomacie?
Je určite výhodou, ak niekto zastával či zastáva dôležitú funkciu, keďže aj postavenie generálneho tajomníka OSN sa v poslednom období posilnilo. Paradoxne sa však dá povedať, že k tomu do určitej miery došlo pre úspešné pôsobenie Kofiho Annana. On bol pritom celý život úradníkom. Pôsobil v OSN a v rodnej Ghane sa nikdy neuchádzal o volený úrad.

Dá sa povedať, že Annan bol výnimkou. V minulosti šéfov OSN nevyberali priamo z organizácie. Teraz sú viacerí kandidáti, ktorí pracujú alebo pracovali v štruktúrach organizácie. Môže niečo také zavážiť?
Keď generálny tajomník už vnútri OSN pracoval, ponúka to výhodu, že okamžite vstupuje do svojej úlohy. Pan Ki-munovi trvalo niekoľko rokov, kým úplne pochopil systém organizácie. Najlepšia kombinácia je, ak ide o niekoho, kto má priame skúsenosti z práce v štruktúrach OSN. Ale zároveň, aby to bol niekto, kto zastával vysokú funkciu vo vlastnej krajine. Teda aj z perspektívy členského štátu organizácie vie, ako fungujú vzťahy medzi štátmi.

Slovenský minister zahraničných vecí Lajčák veľmi aktívne pôsobil na Balkáne aj pri riešení konfliktov. Mohla by to byť jeho najväčšia výhoda pri kandidatúre?
Je cenné, keď má generálny tajomník OSN skúsenosti z riešenia konfliktov alebo sa podieľal na riešení roztržiek medzi členskými štátmi v medzinárodnom rámci. Veď práve to je súčasťou zodpovednosti, ktorú má generálny tajomník a vyplýva mu to z Charty OSN.

Niektoré krajiny tlačia na to, aby bola novým šéfom organizácie žena. Ďalšie žiadajú väčšiu transparentnosť pri procese výberu. Takmer všetci chcú nejakú reformu OSN. A okrem toho ešte každý stály člen Bezpečnostnej rady má aj svoju agendu. Je vôbec možné, aby generálny tajomník OSN uspokojil všetkých? Alebo musí kandidát preukázať aj dosť odvahy byť sám sebou a presadzovať vlastnú víziu?
Určite prevláda silný pocit, že po ôsmich mužoch za sebou nastal čas pre ženu, pre generálnu tajomníčku. A je ich veľa takých, ktoré sú obdivuhodne kvalifikované, aby sa tejto úlohy zhostili. Spomeniem len Susanu Malcorrovú, ministerku zahraničných vecí Argentíny. Pre mužského kandidáta tentoraz bude zásadné potrebné, aby sa vyčlenil z davu. Hoci aj tým, aby dokázal predstaviť víziu, ktorá sa dotkne sŕdc aj myslí členov Bezpečnostnej rady a širšej medzinárodnej komunity.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #Miroslav Lajčák #organizácia spojených národov #Sam Dews