Ukrajina: Savčenková sa chce zapojiť do práce parlamentu

V Rusku odsúdená a následne omilostená ukrajinská pilotka Naďa Savčenková má v úmysle zaradiť sa v ukrajinskom parlamente do výboru pre národnú bezpečnosť a obranu. Podľa agentúry Ukrinform o tom vo štvrtok informoval Ivan Kruľko, poslanec strany Vlasť, za ktorú bola do Najvyššej rady zvolená aj Savčenková.

26.05.2016 10:05 , aktualizované: 11:45
debata (50)

Poslanec dodal, že Savčenková sa v stredu po návrate na Ukrajinu, po dvoch rokoch strávených vo väzbe v Rusku, stretla s prezidentom Petrom Porošenkom a následne aj so svojimi straníckymi kolegami.

„Naďa je tímový hráč,“ uviedol Kruľko, podľa ktorého sa Savčenková chce čo najskôr zapojiť do práce parlamentu, pričom sa chce stať členkou brannobezpečnos­tného výboru. „Myslím, že tam bude veľmi užitočná,“ poznamenal Kruľko pre televízny kanál 112 Ukrajina.

Savčenkovej advokát Mark Fejgin svojej facebookovej stránke napísal, že jeho mandantka zvoláva na piatok o 12.00 h miestneho času tlačovú konferenciu. Informovala o tom agentúra UNIAN.

Ruský prezident Vladimir Putin podpísal v stredu výnos o udelení milosti Savčenkovej, ktorá bola v Rusku odsúdená na 22 rokov väzenia za spoluúčasť na vražde dvoch ruských novinárov pôsobiacich na východe Ukrajiny. O milosť pre ňu požiadali príbuzní oboch novinárov, a to z humanitárnych dôvodov a – ako uviedol Putin – v nádeji, že to prispeje k urovnaniu konfliktu na východe Ukrajiny.

V rovnaký deň sa uskutočnila výmena Savčenkovej za dvoch ruských občanov odsúdených na Ukrajine za teroristické aktivity po boku proruských separatistov v Donbase. Obaja odsúdení Rusi, Alexandr Alexandrov a Jevgenij Jerofejev, požiadali ukrajinského prezidenta Petra Porošenka o milosť. Ten ich žiadosti vyhovel.

O Savčenkovej prepustení rozhodli Putin a Porošenko, nie normandská štvorka

Medializované tvrdenia, že dohoda o oslobodení bývalej ukrajinskej pilotky Nadije Savčenkovej bola dosiahnutá v rámci telefonátu lídrov tzv. normandskej štvorky, nezodpovedá skutočnosti. Pre agentúru TASS to uviedol vysokopostavený ruský zdroj, ktorý si neželal byť menovaný.

Vysvetlil, že o prepustení Savčenkovej sa vyjednávalo už dlhší čas a rozhodnutie o tom prijali prezidenti Ruska a Ukrajiny Vladimir Putin a Petro Porošenko. „Ostatní členovia normandskej štvorky (francúzsky prezident Francois Hollande a nemecká kancelárka Angela Merkelová) boli len informovaní o už prijatom rozhodnutí,“ spresnil zdroj.

Podľa neho realite nezodpovedajú ani vyhlásenia, že výmena Savčenkovej za dvoch ruských občanov, odsúdených na Ukrajine za teroristické aktivity na strane proruských separatistov, sa uskutočnila v rámci plnenia minských mierových protokolov.

Ruský prezident Vladimir Putin podpísal v stredu výnos o udelení milosti Savčenkovej, ktorá bola v Rusku odsúdená na 22 rokov väzenia za spoluúčasť na vražde dvoch ruských novinárov pôsobiacich na východe Ukrajiny.

O milosť pre ňu požiadali príbuzní oboch novinárov, a to z humanitárnych dôvodov a – ako uviedol Putin – v nádeji, že to prispeje k urovnaniu konfliktu na východe Ukrajiny.

V rovnaký deň sa uskutočnila výmena Savčenkovej za dvoch ruských občanov odsúdených na Ukrajine za teroristické aktivity po boku proruských separatistov v Donbase. Obaja odsúdení Rusi, Alexandr Alexandrov a Jevgenij Jerofejev, požiadali ukrajinského prezidenta Petra Porošenka o milosť. Ten ich žiadosti vyhovel.

50 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Naďa Savčenková