Summit G7 sa v Japonsku začal návštevou šintoistickej svätyne

Návštevou šintoistickej svätyne sa začal v japonskom turistickom stredisku Ise-Šima dvojdňový summit skupiny veľkých svetových ekonomík G7. Z politických otázok sa hodlajú prezidenti a premiéri siedmich štátov venovať boju proti terorizmu a kontroverznej čínskej rozpínavosti v morských oblastiach. Rokovať budú tiež o oživení svetového hospodárstva, zmenách klímy a o migračnej kríze.

26.05.2016 14:04
Obama, G7, Šinzó Abe Foto: ,
Prezident USA Barack Obama sa zdraví s japonským premiérom Šinzó Abem a jeho manželkou pred začatím summitu krajín G7.
debata (8)

Pred rozhovormi odviedol japonský premiér Šinzó Abe svojich hostí do Svätyne Ise, ktorá je najvýznamnejšou svojho druhu v Japonsku a je zasvätená šintoistickej bohyni Amaterasu omika. Podľa agentúry AFP záležalo Abemu na tom, aby predstavitelia mocností navštívili miesto, ktoré hojne navštevujú Japonci, kde „môžu pochopiť japonskej duchovno“. Svätyňa je však podľa pozorovateľov tiež istým symbolom japonského nacionalizmu. Abe si stanovil ako jeden z cieľov obnoviť vo svojej krajine národnú hrdosť.

Médiá si všímajú, s akou tvrdosťou prijal Abe amerického prezidenta Baracka Obamu: v stredu japonský premiér pri stretnutí so šéfom Bieleho domu vyjadril pobúrenie nad nedávnou vraždou mladej japonskej ženy, za ktorú zatkli tridsaťdvaročného Američana. Abe tak opäť otvoril temnú stránku americko-japonských vzťahov danú prítomnosťou vojenských základní USA v Japonsku, ktorú čas od času sprevádzajú kriminálne činy, najmä znásilnenie a vraždy spáchané americkými vojakmi. Abe však zároveň ocenil, že Obama sa v piatok stane prvým prezidentom USA, ktorý navštívi pamätník v Hirošime, zasiahnutej na konci druhej svetovej vojny americkou jadrovou bombou.

Obama povedal, že jeho návšteva má poukázať na „veľmi reálne riziko“ použitia jadrových zbraní. Použitie tejto bomby znamenalo zlom v novodobých dejinách, povedal prezident USA s tým, že hrozba, že by sa v súčasnosti opakovala „jadrová udalosť“, nie je úplne zažehnaná, aj keď za studenej vojny bola markantnejšia.

V tejto súvislosti Obama povedal, že znepokojenie vzbudzuje hlavne Severná Kórea svojou snahou o vybudovanie jadrového arzenálu. „Severná Kórea je veľkým zdrojom obáv pre nás pre všetkých. Keď máte nestabilný a izolovaný režim, predstavuje to strednodobú hrozbu, ktorú musíme veľmi mať na zreteli,“ upozornil.

Témou prvého dňa summitu je podľa agentúry DPA nielen stav svetovej ekonomiky, ale aj napätá politická situácia v Ázii, predovšetkým potom počínanie Severnej Kórey. Rokovať sa má aj o konfliktoch v Sýrii a na Ukrajine a o utečeneckej kríze. Skupinu G7 tvoria Británia, Kanada, Taliansko, Francúzsko, Nemecko, Japonsko a Spojené štáty. Summitov sa pravidelne zúčastňujú aj zástupcovia Európskej únie.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #G7 #migračná kríza #svetové hospodárstvo