Trump si už údajne zaistil hlasy potrebné k nominácii

Newyorský miliardár Donald Trump už získal počet delegátov potrebný pre automatickú nomináciu Republikánskej strany do boja o prezidentský úrad.

26.05.2016 17:24
donald trump, trump, Foto:
Donald Trump.
debata (11)

Tvrdí to agentúra AP s odvolaním sa na vlastné prepočty. Nomináciu pre novembrové voľby zaručuje 1237 získaných delegátov, Trump ich má údajne o jedného viac.

Okrem delegátov získaných v primárnych voľbách a v nominačných zhromaždeniach deklarovalo podporu kontroverzného kandidáta i mnoho delegátov s voľným hlasom, takzvaných superdelegátov, ktorí nie sú viazaní výsledky primárok. Celkovo má podľa AP Trump na svojom konte už 1238 delegátskych hlasov, teda o jedného viac, ako je nadpolovičná väčšina.

K celkovému počtu dospela AP dotazom medzi republikánskymi superdelegátmi. Agentúra pritom poznamenala, že pomoc mnohých z nich je „prinajlepšom vlažná“. Hlas dajú Trumpovi vraj len z lojality voči voličom, ktorí väčšinovo newyorského magnáta podporili. Niektorí delegáti vraj vyhlásili, že ak sa na nominačnej konferencii bude hlasovať v druhom kole, Trumpa už nepodporia.

Druhé kolo na júlovom zjazde v Clevelande ale najskôr už nebude. Aj keby Trump snáď ešte podporu 1238 delegátov nemal, v nadchádzajúcich primárkach 7. júna potrebné hlasy ľahko získa. V hre je pri hlasovaní v piatich štátoch 303 delegátov a Trump už žiadneho súpera nemá. Bez superdelegátov si zabezpečil už 1150 hlasov.

Podľa regulí v Republikánskej, ale aj Demokratickej strane platí, že kandidát s absolútnou väčšinou delegátskych hlasov získa automaticky nomináciu hneď v prvom kole hlasovania na nominačnom zjazde. Republikáni aj demokrati budú na zjazde rozhodovať v júli, samotné voľby prezidenta USA sa uskutočnia v novembri.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump