Putin vypustil na Kyjev (ne)riadenú strelu

Naďa Savčenková odsúdená v Rusku na 22 rokov väzenia za účasť na zabití dvoch ruských novinárov je opäť na slobode vo svojej vlasti.

27.05.2016 10:00
debata (283)
zväčšiť Naďa Savčenková nešetrila emóciami po... Foto: SITA/AP, Efrem Lukatsky
savčenková Naďa Savčenková nešetrila emóciami po stredajšom prílete do Kyjeva.

Po počiatočnej eufórii z návratu „ukrajinskej Jany z Arku" sa však začínajú množiť nielen na Ukrajine hlasy upozorňujúce na to, že zatiaľ čo ruský prezident Vladimir Putin sa zbavil problému, v Kyjeve majú o jeden viac. Príslušníčka dobrovoľníckeho nacionalistického práporu Ajdar s volacím znakom Projektil (Puľa) je totiž všeobecne považovaná za neriadenú strelu, ktorú Putin „vypustil" na Kyjev.

„Existuje dokonca názor, podľa ktorého Savčenkovú nasadili na ukrajinskú politickú scénu ako trójskeho koňa, ktorého úlohou môže byť zničenie súčasného politického systému zvnútra," upozornil aj ukrajinský politológ Andrej Zolotarjev v rozhovore pre kyjevskú rozhlasovú stanicu Holos Stolicy. Podľa neho systém je už aj tak prežitý a „je čas meniť pravidlá hry". „Možno, že to bude posledný impulz, ktorý zlomí slonovi chrbticu," dodal Ukrajinec. Podľa jeho kyjevského kolegu Michaila Pogrebinského prepustenú Savčenkovú budú chcieť využiť na svoje politické ciele viacerí politici a strany. Predovšetkým prezident Petro Porošenko, ktorý stráca podporu Ukrajincov a Naďu vítal „náhodou“ v deň druhého výročia svojho nástupu do funkcie.

Plány má však aj Julia Tymošenková, opozičná líderka, ktorá prepustenú väzenkyňu v neprítomnosti postavila na prvé miesto volebnej kandidátky svojej strany Baťkivščina (Vlasť) a dnes je Savčenková poslankyňou snemovne.

„Zneužiť Savčenkovú nebude ľahké. Je totiž politickým samorastom a bude ťažké s ňou manipulovať. Je to problém, ktorý čaká Ukrajinu dnes, možno zajtra," predpovedá Pogrebinskij. Napriek všetkému však považuje návrat „ukrajinskej hrdinky" za signál ústretovosti Moskvy adresovaný Kyjevu.

Podľa kyjevského komentátora Vladimira Fesenka prepustená Ukrajinka vôbec nehrá hlavnú úlohu v dlhodobej stratégii Moskvy, v jej globálnych plánoch. Pre spravodajský portál UNN to zhrnul takto: „V Japonsku rokuje veľká sedmička a v júni bude summit lídrov EÚ. Na oboch podujatiach je na programe osud protiruských sankcií, ich predĺženie. Aj keď budú trvať ďalej, Putin demonštruje konkrétne humánne gesto, ochotu reagovať pozitívne na pripomienky Západu, emotívne vplývať na západných lídrov. Nie na Ukrajinu ani nie na samotné Rusko."

„Projektil", ktorý priletel z Moskvy, vyvoláva už dnes v Kyjeve obavy. Podľa portálu Speakercom sa Savčenková dokonca možno postaví na čelo tzv. strany vojny. Je vraj jasná, bezočivá a ostrá ako projektil. „Nakoniec môže na Ukrajine iniciovať ultrapravicový prevrat zo všetkými tragickými následkami. V konečnom dôsledku by to bol koniec Ukrajiny ako štátu," upozornila ukrajinská politologička Anna Dolgarjovová, ktorá podľa jej slov musela opustiť vlasť kvôli prenasledovaniu za jej názory.

Podľa iných však Savčenková môže skončiť aj ako kozák Michail Gavriľuk, aktivista Majdanu, ktorého príslušníci Berkutu chytili počas nepokojov v Kyjeve a vyzliekli ho v treskúcej zime. Napokon sa stal poslancom parlamentu a vedela o ňom celá Ukrajina. Akurát politickú kariéru skončil skôr, ako ju začal. Horšie dopadol Alexandr Muzičko, prezývaný Saška Belij, z radikálnej strany Pravý sektor, ktorý sa „nešťastne postrelil" počas zatýkania príslušníkmi špeciálnej jednotky Sokol. Jeho „revolučnosť" a „robenie poriadkov" v štátnych úradoch bolo priveľa aj kyjevskú politickú špičku.

© Autorské práva vyhradené

283 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Naďa Savčenková