Savčenková: Stanem sa prezidentkou, ak to budú Ukrajinci chcieť

Ukrajinská dôstojníčka a poslankyňa Naďa Savčenková je pripravená stať sa hlavou štátu, ak si to Ukrajinci budú priať. Vyhlásila to v Kyjeve na prvej tlačovej konferencii po stredajšom prepustení z dvojročného väznenia v Rusku. Zdôraznila, že všetky sily venuje obrane Ukrajiny.

27.05.2016 12:22
savčenková Foto: ,
Ukrajinská pilotka Naďa Savčenková.
debata (206)

„Chcela by som lietať,“ povedala navigátorka vrtuľníkov Mi-24, ktorá sa v rokoch 2004 a 2005 v rámci ukrajinskej jednotky zúčastnila bojových operácií v Iraku. V roku 2009 absolvovala charkovskú armádnu vysokú školu, dosiahla hodnosť kapitána. „Milujem lietanie a chcem lietať. Ak to však bude potrebné, budem prezidentom alebo kýmkoľvek iným,“ vyhlásila Ukrajinka, ktorú v Rusku obvinili z podielu na smrti dvoch novinárov a odsúdili ju na 22 rokov väzenia.

Pre Savčenkovú, ktorú v stredu Ukrajina s Ruskom vymenila za dvoch ruských vojakov zadržaných v Donbase, je prioritou obrana Ukrajiny. „Je jedno, kde budem obhajovať vlasť. Trebárs na bojovom poli, pôjdem do prvých radov. Ak zistím, že som potrebná tu (v Kyjeve), zostanem. Budem robiť všetko a nikdy sa nezastavím. Nemám už vlastný život, mojím životom je Ukrajina,“ vyhlásila.

Savčenková sa chce zasadiť o prepustenie ukrajinských zajatcov a odmieta názory, že so separatistami nemožno o výmene zadržaných osôb rokovať. „Budem sa baviť aj s čertom, ak to pomôže. So separatistami sa vraj nedá udržiavať kontakt, ja si to nemyslím,“ podotkla.

Miestne voľby na východe Ukrajiny, ktoré sú kľúčom k politickému urovnaniu v Donbase, považuje Savčenková za nemožné, ak nebude Kyjev plne kontrolovať rusko-ukrajinskú hranicu, ktorej časť teraz ovládajú separatisti. „Keby to bolo iba na nás, dohodli by sme sa. Najrôznejší radcovia nám ale nedovolia uvažovať vlastným rozumom. Kým nebudeme premýšľať a rozhodovať sami, nie sú voľby možné,“ uviedla Ukrajinka.

Krym anektovaný Ruskom nemala podľa jej mienky Ukrajina odovzdať bez boja. „Mali sme svoju krajinu obhajovať, ale neurobili sme to. Prečo – to už je iná otázka. Rusko anexiou porušilo medzinárodné právo,“ zdôraznila. Krym sa podľa nej k Ukrajine vráti v prípade tretej svetovej vojny," alebo až ľuďom dôjde, akú urobili chybu".

206 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Krym #Donbas #Naďa Savčenková