Asad odmietol správy, že Rusko vytvorilo novú sýrsku ústavu

Sýrsky prezident Bašár Asad v piatok odmietol správy médií, že jeho ruský spojenec spísal novú sýrsku ústavu a v rámci medzinárodných snáh o urovnanie konfliktu ju predložil sýrskej vláde.

27.05.2016 18:10
sýria, prezident, baššár al-asad, asad, bašár... Foto: ,
Sýrsky prezident Bašár Asad.
debata (4)

V Sýrii má od februára platiť prímerie, ale namiesto toho tam pribúda bojov. Splnomocnenec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura sa usiluje o usporiadanie ďalšieho kola mierových rozhovorov, jeho termín ale zatiaľ nestanovili.

Libanonský denník Al-Achbár v utorok napísal, že Moskva dokončila návrh ústavy, ktorá odstráni väčšinu prezidentských právomocí a umožní vznik viac decentralizovanej vlády. Obidva návrhy sú ústupky, ktoré by uvítali povstalci bojujúci proti Asadovi.

„V Sýrii nebol predložený žiaden návrh ústavy. Všetko, čo napísali médiá, je absolútne nepravdivé,“ uviedol úrad sýrskeho prezidenta na svojej facebookovej stránke.

„Akákoľvek budúca sýrska ústava nebude predložená zvonka, ale bude celá sýrska. Prediskutovaná a odsúhlasená Sýrčanmi a potom predložená na hlasovanie v referende. Čokoľvek iné by bolo bezcenné a nezmyselné,“ dodal úrad.

Agentúra Bloomberg minulý týždeň napísala, že Rusko a Spojené štáty, ktoré stoja na strane umiernenej opozície, pracujú na spísaní sýrskej ústavy spoločne. Bezpečnostná rada OSN vlani v decembri schválila rezolúciu o Sýrii, v ktorej sa píše o začatí mierových rokovaní aj o tom, že do šiestich mesiacov od ich začiatku by mala byť vytvorená dôveryhodná prechodná vláda, mala by vzniknúť nová ústava a do 18 mesiacov by sa mali uskutočniť slobodné voľby pod dohľadom OSN.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #OSN #ústava #Vladimir Putin #Bašár al-Asad #Staffan de Mistura #vojna v Sýrii