Macedónsko: Prezident zrušil milosť politikom v kauze odpočúvania

Macedónsky prezident Gjorge Ivanov zrušil v piatok udelenie milosti 22 politikom podozrivým z účasti na ilegálnom odpočúvaní. Celkovo v rámci tejto kauzy omilostil v apríli 56 ľudí, informovala agentúra Reuters.

27.05.2016 20:24
debata (2)

Škandál sa ťahá od februára 2015, keď opozícia obvinila vtedajšieho premiéra Nikolu Gruevského a šéfa kontrarozviedky z odpočúvania vyše 20 000 ľudí.

V rámci dohody sprostredkovanej Európskou úniou sa macedónske politické strany dohodli na predčasných voľbách, ako aj na tom, že kauzou sa bude zaoberať špeciálny prokurátor.

Avšak aprílové rozhodnutie Ivanova udeliť amnestiu 56 predstaviteľom stíhaným za účasť na odpočúvaní viedlo k celonárodným protestom i kritike zo strany medzinárodného spoločenstva. Následne došlo k zrušeniu volieb naplánovaných na 5. júna.

„Rozhodol som sa zrušiť rozhodnutie o omilostení všetkých politicky exponovaných ľudí, celkovo 22 z nich“ povedal Ivanov na tlačovej konferencii bez možnosti kladenia otázok.

Nie je tak jasné, či je medzi týmito 22 ľuďmi Gruevski, líder konzervatívneho zoskupenia Vnútorná macedónska revolučná organizácia – Demokratická strana macedónskej národnej jednoty (VMRO-DPMNE), či predseda Sociálnodemokra­tického zväzu Macedónska (SDSM) Zoran Zaev, najprominentnejší opozičný politik, ktorý dostal milosť.

Agentúra Reuters ale poznamenala, že medzinárodné spoločenstvo a macedónska opozícia žiadala, aby Ivanov zrušil všetky milosti. Macedónsky parlament pod medzinárodným tlakom prijal minulý týždeň zákon, ktorý umožňuje prezidentovi odvolať svoje rozhodnutie o udelení milosti.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #milosť #Macedónsko #kauza odpočúvania