Moslimovia v Istanbule chcú z chrámu Hagia Sofia urobiť mešitu

Niekoľko tisíc moslimov z rôznych častí Turecka sa v sobotu ráno zhromaždilo pred istanbulským chrámom Božej Múdrosti (Hagia Sofia). Požadovali, aby sa z tejto kultúrnej pamiatky stala mešita. Informoval o tom turecký denník Hurriyet. Pôvodne byzantský chrám bol mešitou do tridsiatych rokov 20. storočia, kedy z neho vtedajší vodca Mustafa Kemal Atatürk urobil múzeum.

28.05.2016 13:39
debata (60)

„V mene stoviek tisíc veriacich požadujeme, aby sme sa mohli modliť vo vnútri mešity Hagia Sofia,“ vyhlásil predseda Združenia anatolskej mládeže (AGD) Salih Turhan. Moslimovia sa v sobotu ráno o štvrtej miestneho času spoločne pomodlili pred chrámom. Organizácia AGD zorganizovala zhromaždenie pri príležitosti 563. výročia dobytia Instabulu (vtedy Konštantínopolu) osmanskými Turkami, ktoré pripadá na nedeľu.

Monumentálny chrám postavený v 6. storočí, v ktorom boli korunovaní byzantskí cisári, sa zmenil na mešitu po dobytí Konštantínopolu Turkami v 15. storočí. Za laického režimu Mustafu Kemala Atatürka ho odsvätili a zmenili na múzeum, ktoré teraz ročne navštívi vyše tri milióny turistov. Od roku 1985 je na zozname svetového dedičstva UNESCO.

Už niekoľko rokov sa objavujú v médiách volania niektorých oficiálnych predstaviteľov po tom, aby bol chrám Hagia Sofia opäť zmenený na mešitu.

Turecká vládna Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP), ktorá je pri moci od roku 2002, býva kritizovaná za to, že sa napriek vyhláseniam o sekularizme snaží plazivo islamizovať tureckú spoločnosť. Prijatý bol napríklad zákon sťažujúci prístup k alkoholu, regulované sú aj komunikačné siete a výnimočné nie sú ani tresty za „rúhanie“ kvôli kritike proroka Mohameda.

60 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #moslimovia #Hagia Sofia