Putin zavítal na posvätnú horu Athos, kde žijú aj ruskí mnísi

Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu pricestoval na posvätnú horu Athos na severe Grécka, aby tu navštívil autonómnu mníšsku republiku. K ceste využil lietadlo, auto a na poslednom úseku loď. Putinova púť na Athos podľa ruských médií súvisí s oslavami tisícročnej prítomnosti ruských mníchov v tomto jedinečnom pravoslávnom spoločenstve.

28.05.2016 16:20
Athos, Putin, Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin (v strede) na hore Athos spolu s gréckym prezidentom Prokopisom Pavlopoulosom (vľavo) a hlavou pravoslávnej komunity Pavlosom Lavriotisom.
debata (97)

Prvýkrát Putin ako prvý ruský prezident navštívil posvätnú horu v septembri 2005, keď priplával na súkromnej jachte za prísnych bezpečnostných opatrení. Novinári sa vtedy nemohli návštevy Athosu zúčastniť, pretože nesmú vstúpiť ženy. Avšak do médií sa dostalo, že šéfa ruského štátu predstavitelia mníšskej republiky „grandiózne uvítali v duchu byzantskej tradície“. Navštívil tiež niekoľko z 20 pravoslávnych kláštorov, vrátane ruského kláštora svätého Pantelejmona.

Podobne ako pred 11 rokmi, aj teraz Putin zavítal na Athos v rámci dvojdňovej návštevy Grécka, zameranej podľa ruských komentátorov predovšetkým na podkopanie sankcií Európskej únie. V správnom stredisku Athosu Kariés ho podľa agentúry AP uvítali opáti kláštorov, ako aj zástupca patriarchátu. Bohoslužby, slúženej na jeho počesť, sa prezident zúčastnil usadený na biskupskom tróne.

Athos označil Putina za zdroj viery a morálnej opory spoločnosti. „Som tu druhýkrát a vždy cítim zvláštnu vrelosť, dobro a najlepší vzťah nielen ku mne ako hlave ruského štátu, ale aj voči celému ruskému ľudu,“ povedal podľa agentúry TASS.

„Athos je nielen Mekkou pre pravoslávnych pútnikov, ale aj ‚miestom obnovenia duchovnej sily‘ pre ruskú politickú elitu, ktorá aktívne bojuje proti presadeniu pravidiel Európskej únie na Athose,“ poznamenal ruský internetový denník Gazeta.ru. Posvätnej hore sa tiež hovorí „ruský Vatikán“. Avšak kláštor ruských mníchov, v minulosti kontrolovaný ruskou pravoslávnou cirkvou, teraz spadá pod konštantínopolský patriarchát.

Ruskí mnísi sem prichádzali aj za čias Sovietskeho zväzu. Prvá skupina dorazila v roku 1970. V súčasnosti o púte na Athos panuje medzi obyčajnými aj vysoko postavenými Rusmi obrovský záujem.

Za hlavného lobistu Athosu v ruskej politike je podľa denníka považovaný bývalý šéf štátnych dráh Dmitrij Jakunin, ktorý v roku 2014 na fóre Dialóg civilizácií na gréckom ostrove Rodos hostil českého prezidenta Miloša Zemana. Práve Jakunin patrí k obhajcom mníšskej republiky, ktorá sa odmieta podriadiť požiadavkám EÚ na rovnoprávnosť žien. Avšak zvláštne postavenie posvätnej hory je zakotvené aj v zmluve o vstupe Grécka do EÚ.

„Dobíjať si baterky“ na Athos chodí aj ruský generálny prokurátor, ministri spravodlivosti a obrany či petrohradský gubernátor. Na rekonštrukciu kláštora svätého Pantelejmon sa v Rusku vyzbierala miliarda rubľov, ako uviedol premiér Dmitrij Medvedev pred pár rokmi.

Athos navštívili aj bývalí ukrajinskí prezidenti Viktor Juščenko a Viktor Janukovyč. Dokonca sa špekulovalo, či sa tu Janukovyč po svojom predminulom zvrhnutí neskrýva, exil však našiel v Rusku.

97 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #Athos #mnísi