Hollande a Merkelová si uctili pamiatku obetí bitky pri Verdune

Francúzsky prezident Francois Hollande a nemecká kancelárka Angela Merkelová si v nedeľu na spomienkovej slávnosti pri príležitosti stého výročia najdlhšie trvajúcej bitky prvej svetovej vojny zaželali, aby kedysi tak nepravdepodobné priateľstvo ich krajín bolo zdrojom nádeje pre súčasnú roztrieštenú Európu. Informovala o tom agentúra AP.

29.05.2016 17:28
Hollande, Merkelová, Verdun Foto: ,
Francois Hollande a Angela Merkelová stoja na terase nového memoriálu na počesť obetiam padlým v bitke pri Verdune v meste Douaumont.
debata (25)

Hollande a Merkelová najprv na severe Francúzska navštívili nemecký cintorín, kde položili veniec s francúzskymi a nemeckými národnými farbami. Popoludní predstavitelia vtedy znepriatelených štátov slávnostne otvorili renovovanú kostnicu v Douaumonte neďaleko Verdunu, kde sú pozostatky 138-tisíc neznámych francúzskych a nemeckých vojakov. V prejavoch potom obaja pripomenuli hrôzy vojny a vyzvali na zachovanie spoločnej Európy.

Pred kostnicou si štátnici pozreli pôsobivé predstavenie pripravené nemeckým oscarovým režisérom Volkerom Schlöndorffom. Po vypálení salvy sa medzi radmi bielych krížov objavilo za vírenia bubnov 3 400 bežiacich mladých Nemcov a Francúzov a v centrálnej pasáži medzi hrobmi sa strhla symbolická bitka, po ktorej mnohí zostali ležať. Zmyslom predstavenie bolo poukázať na to, koľko mladých ľudí pri Verdune prišlo o život. Podľa serveru itele.fr francúzske úrady najprv nechceli povoliť, aby mladí bežali de facto po hroboch, ale akciu nakoniec povolil sám Hollande.

Merkelová potom začala svoj prejav spomienkou na mladého muža, ktorý bojoval pri Verdune a padol. „Peklo by nemohlo byť horšie,“ citovala z jeho denníka a poukázala na absurditu vojny. Pripomenula postupné zbližovanie Francúzska a Nemecka po druhej svetovej vojne. „So zjednotením Európy nechala Európa vojnové zákopy za sebou,“ dodala kancelárka.

Hrôzy bitky a zničenie deviatich dedín v okolí Verdunu zmienil tiež Hollande. „Skláňam sa pred všetkými vojakmi, ktorí sem prišli,“ uviedla hlava Francúzska a dodala, že vojaci boli odvšadiaľ a všetkých vyznaní. Hollande pripomenul rovnako ako Merkelová, že po prvej svetovej vojne sa nepodarilo ani cez medzinárodné dohody zabrániť druhému svetovému konfliktu. Hollande tiež vyzval k ochrane Európskej únie, ktorá je podľa neho „stále krehká“. „Európa je kultúra, spôsob života, nie len inštitúcia,“ uviedol prezident.

V bitke pri Verdune, ktorá trvala od februára do decembra 1916 a skončila víťazstvom Francúzov, padlo 163-tisíc Francúzov a 143-tisíc Nemcov. Celkovo zahynulo, bolo zranených alebo zmizlo asi 700-tisíc ľudí.

Na nemeckom cintoríne Consenvoye dostali obaja štátnici kópiu dokumentu, ktorý vo Verdune pred viac ako 30 rokmi podpísali vtedajší francúzsky prezident François Mitterand a nemecký kancelár Helmut Kohl. Tí cintorín navštívili v roku 1984. Pred kostnicou v Douaumonte, ktorá sa nachádza niekoľko kilometrov od Verdunu, potom vznikla slávna fotografia, na ktorej sa štátnici držia na znak jednoty za ruky.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Francúzsko #Angela Merkelová #Francois Hollande