Iracké jednotky vstúpili do Fallúdže, chcú ju dobyť z rúk IS

Iracké jednotky v pondelok ráno vstúpili do mesta Fallúdža, ktoré chcú získať z rúk islamistov. Mesto dobývajú z troch rôznych smerov, uviedla agentúra AFP s odvolaním sa na hovorcu špeciálnych protiteroristických jednotiek Sabáha Numáního.

30.05.2016 08:55 , aktualizované: 12:58
irak, fallúdža, islamský štát Foto: ,
Iracké špeciálne protiteroristické jednotky sa snažia prevziať kontrolu nad mestom Fallúdža.
debata (8)

Fallúdža leží 50 kilometrov západne od Bagdadu. Bola prvým mestom, ktoré v januári 2014 obsadilo hnutie Islamský štát (IS). Prvá fáza ofenzívy sa začala minulý týždeň v pondelok. Jeden zo šiitských vojenských veliteľov už v piatok povedal, že záverečná bitka o mesto sa začne v priebehu niekoľkých dní.

OSN aj mnohé organizácie na ochranu ľudských práv vyjadrili obavy zhruba o 50-tisíc civilistov, ktorí sa vo Fallúdži nachádzajú a radikáli im pod hrozbou smrti bránia mesto opustiť. Tí, ktorým sa podarilo utiecť, hovorili o prípadoch, keď ľudia v meste umierajú od hladu, uviedol Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).

„Jedlo je veľmi nedostatkový tovar. Počuli sme, že ľudia jedia starú ryžu a sušené ďatle, nič viac,“ uviedla hovorkyňa UNHCR Melissa Flemingová.

Fallúdža – mesto mešít a dôležité sunnitské centrum Iraku

  • Dôležité sunnitské sídlo v provincii Anbar leží iba 50 kilometrov západne od Bagdadu na rieke Eufrat, od januára 2014 ho ovláda militantné hnutie Islamský štát (IS).
  • Fallúdža sa stala v roku 1920 rozbuškou, ktorá v krajine zapálila protibritské povstanie; po americkej invázii v roku 2003 bola dejiskom tvrdých bojov miestnych sunnitských kmeňov s americkou armádou.
  • História mesta, ktoré vybudovali na križovatke ciest do Saudskej Arábie a Jordánska, sa datuje do doby starovekej Mezopotámie. Mesto sa nachádza v oblasti označovanej ako „sunnitský trojuholník“ a množstvom minaretov si vyslúžilo prezývku „mesto mešít“.
  • Mesto ako jedno z prvých v krajine prijalo základy ideológie vahhábismu, čo je prísna doktrína sunnitskej vetvy islamu, ktorá vznikla v Saudskej Arábii, kde je štátnym náboženstvom.
  • Bývalý diktátor Saddám Husajn nechal za svojej vlády (1979–2003) uväzniť rad radikálnych duchovných mesta, hoci samotná Fallúdža bola a je väčšinovo sunnitská (rovnako ako bývalý Saddámov režim). Za jeho vlády tam vyrástol rad priemyselných závodov vrátane napríklad chemických tovární – jednu z nich OSN v roku 1990 uzavrela s podozrením na výrobu chemických zbraní.
  • V meste koncom marca 2003 zavraždili štyroch strážcov americkej ochranky Blackwater. Iračania potom ich spálené telá vláčili ulicami Fallúdže a dvoch z nich zavesili z mosta, ktorý je odvtedy známy ako most Blackwater. V novembri 2003 tam rebeli zostrelili americký vojenský vrtuľník typu Chinook (zahynulo 15 Američanov).
  • V novembri 2004 vydal iracký premiér Ajád Alavi pokyn, aby americké a iracké sily dobyli Fallúdžu, ktorá bola v rukách sunnitských rebelov, najskôr z teroristickej siete al-Kajdá. Do mesta, ktorého väčšina z jeho 300 000 obyvateľov radšej opustila, vtrhlo približne 10 000 amerických a asi 2 000 irackých vojakov. Krvavé boje v meste niekedy Američania prezývali „nový Vietnam“. Podľa rôznych údajov zahynulo asi 95 amerických vojakov a vyše 500 ďalších sa zranilo, rebeli prišli zhruba o 1 500 bojovníkov a počet mŕtvych civilistov sa odhaduje na niekoľko stoviek.
  • Militantná organizácia Islamský štát v Iraku a Levante ovládla Fallúdžu 4. januára 2014 po odchode bezpečnostných síl z mesta. Bolo to prvýkrát od invázie amerických síl do Iraku, keď nejaká protivládna skupina ovládla väčšie iracké mesto. Džihádisti potom v ďalšej ofenzíve dobyli v júni 2014 druhé najväčšie mesto v krajine, Mosul.
8 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #Fallúdža #IS